Како да остварите новогодишње одлуке

JP Putevi Brcko

Почетком године, многи од нас доносе одлуке да буду: бољи, срећнији, опуштенији, вреднији… Не знамо која је ваша одлука, али знамо како да је се заиста држите целе године.

Многи од новогодишњих одлука одустану после неколико дана, недеља, а неки чак и после неколико сати. Постоји неколико начина да не посустанете, већ да останете при својим одлукама и да их спроводите у дело целе године.

Нека одлуке буду једноставне
Понекад људи одлуче да промене читав животни стил, што је рецепт за катастрофу и осећај гриже савести. Можда вам то и делује разумљиво у овом делу године када сви желе да буду бољи следеће године, али заиста, најбоље је да се фокусирате на једну-две мале ствари.

Бирајте пажљиво
Важно је да се концентришете како бисте донели одлуке које највише утичу на вашу срећу, здравље, задовољство. На пример, престанак пушења ће вам очигледно побољшати здравље, али ће вам дати и осећај задовољства и среће када у томе успете.

Будите реални
Не постављајте превисоке циљеве и не игноришите реалност. Размотрите своја претходна искуства са новогодишњим одлукама. Ако се у прошлости нисте држали својих новогодишњих одлука, размислите који је разлог за то. Можда сте ставили превише притиска на себе, поставили сте нералан циљ? Да бисте поштедели себе разочарања, поставите себи реалан циљ.

Поставите мале циљеве
Ако имате један велики циљ, раздвојите га на неколико мањих корака који ће вас довести до тог великог циља. То је можда најважнији „састојак“ успеха јер што боље испланирате, то су веће шансе да дођете до свог циља. Поставите јасне и реалне циљеве, попут тога да желите да скинете три килограма, да уштедите по 1.000 динара месечно, да трчите једном недељно… Одлучите тачно када ће то да се деси.

Одредите временски оквир
Временски оквир је веома важан за мотивацију и један од фактора који нам помаже да „меримо“ успех. Водите дневни или на календару обележите шта ћете и до када да урадите у наредним недељама и месецима, а затим се повремено вратите календару како бисте проценили напредујете ли ка свом циљу.

Правите белешке
На папиру напишите подсетнике на време до када и шта треба да урадите, како бисте имали и физички опипљив подсетник на свој циљ. Поред тога, у бележницу запишите и детаље о својим одлукама, а запишите и који су ваши мотиви за то. Тако ћете моћи да дате себи мало ветра у леђа када будете на корак од тога да одустанете.

Частите себе
Када правите план, важно је да осмислите и награде којима ћете себе почастити да бисте обележили успех. Али, пазите да тиме не угрозите свој успех! Ако сте одлучили да смршате, немојте да упаднете у замку „добро се држим, могу да се частим чоколадом“. Јасно вам је да проблем није у томе што ћете да поједете две коцкице чоколаде, већ што то може да пољуља вашу одлучност.

Ослоните се на подршку
У тренуцима када желите да мењате себе и трудите се да то и урадите, веома је важно да се окружите људима који ће вам пружити подршку. Пажљиво изаберите те особе од поверења, објасните им свој план и разговарајте са њима како могу да вам помогну када наиђу тешки тренуци.

Не одустајте!
Имајте на уму да је готово неизбежно да се у неком тренутку „оклизнете“, али нека вам то не буде изговор да одустанете. Када се то деси, морате да се ослоните на своју веру у себе, на своју снагу и одлучност. Подсетите себе колико сте поносни на своја досадашња достигнућа, шта сте све урадили и покушајте да не критикујете себе превише.

Људи који имају више самопоуздања и самопоштовања су овде у бољој позицији, зато одмах опростите себи грешку и почните испочетка.

Схватите да сте ви „главни“
Све ваше одлуке су под вашом контролом – други људи могу да вас посаветују, подрже, али резултати зависе искључиво од вас. Важно је да држите све под контролом, како бисте остварили своје одлуке до краја.

Тиме што ћете кривити све и свакога осим себе нећете ништа да постигнете, зато узмите ствар у своје руке и промените оно што вам смета код себе! Да, мало је страшно да преузмете сву одговорност на себе, али је уједно и сјајан осећај када знате да сами одлучујете о свом животу.

Желимо вам сву срећу у остваривању својих новогодишњих одлука!

Извор: Мондо

MD MONTEL