Како се прави чесница

JP Putevi Brcko

Чесница се традиционално припрема за Божић, а ево и како да је направите.

Чесница је обредни хлеб који се спрема на различите начине, у зависности од тога у ком делу Србије живите, каква је ваша породична традиција и какву чесницу највише волите. Ево једног од рецепата за припрему чеснице који можете да пробате.

Састојци:
Килограм брашна

Пола литра млека

100 грама путера

Пола коцкице квасца

Кашичица и по соли

Кашичица шећера

Два жуманца

Припрема:
Најпре у млеко ставите кашику брашна, шећер и квасац и сачекајте да квасац надође. У остатак брашна ставите со, путер исечен на листиће, жуманце, остатак млека и на крају додајте квасац који је надошао.

Све састојке добро измешајте док тесто не постане глатко, прекријте га крпом и оставите око сат времена да надође. Затим га премесите још једном и обликујте како желите, а чесница се најчешће прави округла.

Од масе теста одвојите један део од којег ћете напавити плетеницу којом ћете да оивичите погачу. Плетеницу ћете направити тако што ћете комад теста пресећи на две траке које ћете трљати међу длановима да не би биле пљоснате, а онда те две траке уплетите једну са другом.

Погачу можете и додатно да украсите ако желите, мада то није обавезно. Када погача изгледа онако како желите, у њу додајте новчић (и дрвце, кукуруз, пасуљ…), па је ставите у подмазан плех и премажите умућеним жуманцетом.

Оставите да нарасте још око пола сата, па затим ставите у рерну и пеците десетак минута на 250 степени, а затим смањите рерну на 200 степени и пеците док чесница не добије златну боју.

MD MONTEL