Протест “1 од 5 милиона” се од наредног петка шири на Ниш

JP Putevi Brcko

Незадовољни начином на који нишка власт води град, а који се, како кажу организатори, између осталог, огледа у нерасветљеним криминалним случајевима, цензурисаним медијима, партијском запошљавању и поклањању аеродрома, незадовољне Нишлије најавиле се протест за 11. јануар, на Тргу краља Милана.

Протест се организује под паролом “Стоп терору – за Ниш без страха” и део је већ омасовљених београдских демонстрација против режима Александра Вучића “1 од 5 милиона”.

Демонстранти траже оставку градоначелника Ниша Дарка Булатовића, министарке Зоране Михајловић, слободу медија, адекватно обележавање пружних прелаза, али и расветљавање серије запаљених аутомобила. Захтевају и повратак Аеродрома “Константин Велики” Нишу.

Скуп који организује Покрет младих „За Ниш без страха“ је пријављен полицији, а окупљање изреволтираних грађана заказано је за 18 сати.

Засад једини пријављени скуп
Иако су се последњих дана појавиле информације и о другим протестима са скоро идентичним захтевима, према информацијама до којих су дошли новинари, Полицијској управи је пријављен само овај за 11. јануар.

Ипак, универзитетски професор Саша Живић најавио је за 5. јануар од 18 сати на Тргу Краља Милана „свој лични протест“, а како је у свом коментару за Јужне вести написао, „нек се придружи ко буде желео“.

Захтеви демонстраната:

1. Оставка министарке грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зоране Михајловић
2. Оставка градоначелника Ниша Дарка Булатовића
3. Ослобађање заробљених медија и стварање независног регионалног сервиса у Нишу
4. Обезбеђење свих пружних прелаза у Нишу рампом и светлосном сигнализацијом
5. СТОП партијском запошљавању
6. СТОП јавним извршитељима над социјално угроженим грађанима
7. СТОП искључењу струје социјално угроженим грађанима
8. Расветљавање свих случајева паљења аутомобила у Нишу
9. Враћање Нишу Аеродрома, Електродистрибуције и Регионалне привредне коморе

Извор: јужневести

MD MONTEL