ФИЛИПО ТЕНИШИ ОЧАРАО БРЧАНСКУ ПУБЛИКУ

JP Putevi Brcko

У сусрет најрадоснијем празнику, рођењу Исуса Христа, у организацији СПКД“ Просвјета“ одржан је концерт класичне музике. Брчанска публика имала је изузетну прилику уживати у делима Листа и Шумана коју је на клавиру извео млади  италијански пијаниста Филипо Тениши.

Надарени италијански пијаниста са понсом истиче и своје порекло по мајци која је наше горе лист. Након концерта дружење са Филипом настављено је у прелепом етно ресторану Марко Поло где је за Објектив Медиа разговор забележила Јелена Лугоња.

ЈЛ – Филипо, након концерта у Брчком можеш ли да сумираш утиске.

ФТ – Концерт је био веома изузетан. Сала је била пуна, публика ме је одушевила, клавир ми се изузетно свидео. Укратко било је прелепо свирати у Брчком и веома сам задовољан овим концертом. Могу само да кажем хвала Вам од срца.

ЈЛ – За разлику од наступа других инструменталиста који са собом носе свој инструмент, твој наступа је увек на другом клавиру на који ипак мораш да се привикнеш. Можеш ли да нам дочараш како је свирати на клавирима различитих произвођача а да се то не одрази негативно на твој наступ.

ФТ – Верујте ми да је то изузетно тешко. Сви пијанисти се секирају и помало доживљавају једну врсту стреса јер код своје куће свако вежба на свом клавиру који познајемо веома добро и никад не знамо како ће наступ звучати. Морам признати да сам овај пут имао срећу. У Брчко сам стигао дан раније и имао сам могућност готово цео један дан да се усвирам, да осетим клавир, да се прилагодим његовом тону и његовој механици. Искрено морам рећи да је клавир фантастичан. На жалост није увек тако. Много је фактора потребно да би концерт ишао жељеном смеру. Од чувања клавира, од старости клавира као и од акустичности саме сале.

ЈЛ – Оно што је многима било занимљиво је откуд да један млади пијаниста из Италије изабере баш Брчко за гостовање? Помало је и збуњујуће јер смо очекивали да са тобом причамо на Италијанском или Енглеском а ти заправо веома добро говориш српски језик.

ФТ – Мој отац је пословно у септембру 2018. године био у Брчком. Имао је прилику да види салу у Дому културе која му се допала те ми је предложио да дођем овде и да одржим концерт. Волим изазове и нисам се двоумио већ сам одмах прихватио предлог. Искрено, пре овог доласка готово да ништа нисам знао о самом граду, никада пре нисам био овде. Сада ми је веома драго што сам дошао јер одавде носим веома позитивне утиске. А што се тиче мог српског језика, моје порекло по мајци је са ових простора. Мој деда је из Сарајева а моја бака је из Ниша. Тако да сам још као мали имао прилику да слушам и да учим српски језик са дедом и са баком док су моји родитељи били на послу. Хвала Богу радујем се и дан данас када имам прилику да причам српски али и да у разговору још боље усавршавам говор.

ЈЛ – И публика је то са одушевљењем и топлином реаговала када си им се обратио на српском језику уместо на италијанском.

ФТ – Морам да признам да ми је помало тешко када морам публици нешто да кажем  и да се обратим на српском јер сам, признајем, перфекциониста те морам да водим рачуна хоће ли то граматички бити исправно али се заиста радујем што ми познавање српског језика даје могућност да са публиком, осим музике, могу да комуницирам и у разговору.

ЈЛ – Читајући твоју биографију морам признати да сам видела много тога занимљивог за једног двадесетогодишњака. Када је музика у питању свирао си украјинске песме, похађао си мађарску Академију. Волиш да експериментишеш у музици.

ФТ – Веома ме одушевљавају мађарске и српске народне песме. Волим ту шарену мелодију али и ритмове који су специфични, који постоје само у овом делу света. У последње време почео сам да истражујем и српске композиторе. Тачно је, заиста волим да експериментишем а музика пружа огромне могућности и ја то веома користим.

ЈЛ – Хајде да се вратимо на твој почетак.

ФТ – Све је почело још док сам имао три године када су моји родитељи схватили да ме класична музика одушевљава. Први пут су приметили када је на ТВ био пренос новогодишњег концерта из Беча. Мојим родитељима је било фацинантно да дете од три године са таквим одушевљењем слуша класичну музику. И захваљујући њиховом разумевању почео сам да свирам клавир. Радио сам заиста марљиво са великим задовољством и 2011-те године сам уписао конзерваторијум.

ЈЛ – Упоредо са школовањем веома често путујеш због наступа којим имаш у великом броју. Сусрећеш се са различитим људима. Какве су ти жеље и планови за твоју будућност?

ФТ – Моје жеље су све везане за музику. Најпре да и даље свирам и да учим и усавршавам нови репертоар. Жеља ми је и да се појавим на такмичењима и ван Италије. Волео би да се нађем на такмичењима у Немачкој, Француској али и да се окушам и у Америци на њиховим престижним такмичењима.

ЈЛ – Брчанска публика имала је прилику да чује Шумана, Франц Листа, то су композиције које захтевају изузетну технику. Публика је била одушевљена. Оно што је интересантно све композиције си свирао напамет а било је композиција које су трајале и по двадесетак минута. Како све то постижеш?

ФТ – То је резултат вишечасовног вежбања свакодневно. Првенствено то је рад који се постиже не само механички већ и главом и душом. Бити пијаниста не значи само бити неко ко свира клавир. Мора се познавати и историја музике и да се упозна хармонија. Једноставно пијаниста мора да зна и како је композитор стварао композицију али и да све то осети како би то што верније могао да пренесе својим свирањем на публику.

ЈЛ – Хвала за овај диван разговор, хвала за прелепо вече на концерту и верујем да ћеш нам се поново вратити.

ФТ – Хвала, искрено верујем да ће бити прилике да се са брчанском публиком поново дружим. Верујем да ће и друге моје колеге имати прилику да дођу у Брчко и овој сјајној публици да се представе својим програмом. Морам да искористим прилику и да се захвалим и председнику СПКД „Просвјета“  Драгану Томићу који ми је дао прилику да дођем и учествујем у обележавању најрадоснијег празника рођења Христовог Желео би да свим грађанима Брчког честитам Нову Годину а православцима да пожелим да у здрављу прославе Божић. Уз Божију помоћ радујем се поновном сусрету у Брчком.

На растанку Филипо је искористио прилику да се захвали и упути честитке на извођењу младој брчанској флаутисткињи Доротеи Дивковић која је била гост овог изузетног концерта.

MD MONTEL