Хакери ударили на политичаре

JP Putevi Brcko

Непознати хакери украли су милионе података немачких политичара, новинара и познатих личности, преноси немачки дневник „Билд“.

„Билд“ истиче да је ово можда највећи хакерски напад у досадашњој историји Немачке.

Више хиљада података са делимично личним информацијама објављено је преко интернета, а за сада је нејасно ко је украо те податке.

Јасно је једино да је напад прекинут крајем октобра, али нико не зна када је започео.

Хакерским нападом погођени су политичари готово свих политичких странака, изузев десничарске „АфД“, чији подаци за сада нису објављени.

Међу „жртвама“ напада је и председник Немачке Франк-Валтер штајнмајер, али и познати уметници и новинари, пре свега јавног сервиса АРД и ЗДФ.

Само у АРД-у је најмање 33 новинара било погођено хакерским нападом.

Савезна служба за заштиту уставности (БфВ) од синоћ покренуло је истрагу у овом случају, и размењује с тим у вези информације са страним обавештајним службама како би се ушло у траг пореклу хакерског напада.

Немачки медији спекулишу да иза напада могу стајати државе као што су Русија и Кина, јер наводно Москва већ годинама спроводи масивне хакерске нападе на Немачку, а не може се искључити ни сарадња са немачким десничарским екстремистичким групацијама.

што се странака тиче најтеже погођена је владајућа коалиција ЦДУ и ЦСУ – од 405 политичара тих странака објављени су лични подаци.

Код СПД-а хакери су објавили податке 294 политичара, код Зелених 105, Левице најмање 82, и код ФДП-а 28.

Код Зелених посебно је био погођен шеф странке Роберт Хабек, пошто су хакери објавили и значајне изводе дигиталне комуникације са породицом, али се и преписка бившег шефа СПД-а Зигмара Габријела могла наћи на мрежи.

Прва истрага је показала да су хакери највероватније „упали“ у рачунаре преко програма за писање мејлова „Оутлоок“.

Након што су успели да украду лозинке најмање 30 политичара, дошли су до других преко мрежа и налога на социјалним мрежама као што су твитер и фејсбук.

Извор: БН ТВ

MD MONTEL