ДЈ МАРУШКЕ УСКОРО СНИМАЈУ СВОЈ ПРВЕНАЦ

JP Putevi Brcko

Шабац је одувек био чувен по музичарима. Још из времена Цицварића па све до бројних данашњих познатих и мање познатих бендова. Један од тих чувених шабачких, упркос чињеници да постоје тек три године, је и „ДЈ МАРУШКЕ“.

Група „ДЈ Марушке“ настала је, можемо рећи, сасвим случајно, када је познати шабачки хармоникаш Драган Николић на наговор своје супруге Душице окупио групу ентузијаста, љубитеља добре песме у жељи да ово не буде једна свакидашња група већ, помало необична, са четири женска вокала од којих једна дама свира ударачке инструменте, једна свира виолину, а све четири певају  уз подршку хармонике и гитаре.

Већ на првој проби, окупљени у гаражи, почели су да се допуњују са репертоаром, од домаћих циганских песама, преко руских, затим страног и домаћег евергрина, па до народних песама. И све то у њиховој обради.

На првој проби тада су се нашли Драган и Душица Николић, Вера Кесеровић, Снежана Тошковић, Гордана Јовичић и Јован Станковић. У истом саставу свирају и дан данас. Затекли смо их у прелепом амбијенту Италијанског ресторана „Rustico“ у Шапцу где је атмосфера доведена до усијања. Репортер Објектив МЕДИА разговарао је са једном од „Марушки“, проф. Горданом Јовичић.

OM – За почетак да чујемо зашто баш ДЈ Марушке?

ДЈ Марушке – На једној проби док смо бирали песме за репертоар, међу циганским песмама дошла је на ред и песма Шабана Бајрамовића – МАРУШКА. Морам да кажем да је Шабан Бајрамовић једна величина међу извођачима коју је немогуће обићи. Песма Марушка нам је била инспирација да се мало поиграмо око аранжмана и тада нам је дошла идеја да би могли ми да се зовемо „ДЈ Марушке“. Нас четири представљамо Марушке а ДЈ су заправо Драган и Јован. И тако под тим именом наступамо већ три године.

ОМ – Приликом доласка у ресторан стиче се утисак да је и публика у ресторану део вашег састава.

ДЈ Марушке –  Управо тако. Наш наступ је спесифичан и публика врло радо прихвата наш репертоар. Кажу да делујемо на њих опуштајуће. Покушавамо сву нашу позитивну енергију да пребацимо и на публику. Тако у једном тренутку Душица подели један део својих ударачких инструмената публици која са одушевљењем почне заједно са нама да држи ритам. Атмосфера на нашим наступима је управо због те позитивне енергије на једном веома високом нивоу.

ОМ – Када је музика у питању Шабац је увек имао добре музичаре, добре бендове, има ли још оваквих састава као што је ваш?

ДЈ Марушке – Тачно је да је Шабац синоним за добру музику и добре музичаре. Има доста добрих бендова али ми смо једини у оваквом саставу у којем доминирају жене. Специфичност наша је и у самим аранжманима који су прилагођени вишегласном певању као и по избору инструмената. Публика је то прихватила, допада им се како то радимо и резултат је ту.

ОМ – У репертоару постоје и ваше ауторске песме. Значи ли то да ће „ДЈ Марушке“ ускоро снимити и албум?

ДЈ Марушке – Да, тачно је. Постоји неколико песама ауторских на нашим наступима и радимо на снимању албума али не желим пуно да откривам. Рећи ћу да ће једна песма бити посвећена граду Шапцу. Биће ту још јако лепих песама мада морам још једну посебно да истакнем коју сви обожавамо а коју је Јован компоновао на стихове Владике Николаја. Као што рекох, не би све да откријем јер ипак треба да остане као изненађење. Након три године рада ево увелико радимо на снимању албума и верујемо да ће наша публика бити одушевљена. Биће то један запис који ће сведочити о нашем досадашњем раду.

Упркос чињеници да је било још много питања и тема о којима смо хтели да разговарамо, ипак, морали смо да пустимо професорицу да се врати свом бенду јер публика загрејана не сме да се хлади.

MD MONTEL