Како шетња на хладноћи утиче на тијело?

JP Putevi Brcko

Познато је да је хладноћа добра за наше здравље, а да ли знате које су то добробити које наш ум и организам имају од ниских температура?

Више енергије

Изложеност хладним температурама, нпр. шетња по хладноћи, испуниће вас енергијом па ћете бити енергичнији и по повратку у топло. Да би хладноћа имала такав учинак, не морате да јој будете дуго изложени. Довољна ће бити и кратка шетња.

Бољи сан

Људи који пате од несанице имају вишу тјелесну температуру, па ће им спавање у лагано расхлађеној просторији, на идеалној температури од 16 до 20 степени Целзијуса, помоћи да боље спавају. Ово је примјенљиво и на оне који немају проблема са спавањем.

Сагоријевање калорија

Хладноћа подстиче сагоријевање калорија у тамном масном ткиву. Тамно масно ткиво производи топлоту и сагоријева масноће. Оно код беба служи за регулисање тјелесне температуре, док се код одраслих налази у мањим количинама.

Мозак боље ради

Доказано је да на високим температурама људи рјеђе доносе веће и сложеније одлуке. Топло вријеме брже исцрпљује наше резерве глукозе, а пошто глукозу користимо у менталним процесима, њен недостатак утиче на нашу способност доношења одлука.

Боље дисање

У јесен и зиму ваздух је бољег квалитета него у прољећним и летњим мјесецима. Због свјежег, чистог ваздуха ово доба године је идеално за боравак у природи, дуге шетње и дубоко дисање.

Извор: Б92

MD MONTEL