Срби из Џексона и овог Божића су свјетска тема: Ове године им се прикључио и славни кошаркаш

JP Putevi Brcko

Срба можда има у свим земљама свијета, али они из Џексона у Калифорнији стекли су планетарну славу када је њихов начин прослављања Божића по Јулијанском календару одјекнуо у медијима буквално попут метка. Ове године, ако је судећи по фотографијама са друштвених мрежа Србима у Џексону придружио се и славни кошаркаш Владе Дивац.

VLade Divac join us for Serbian Christmas

Gepostet von Bart Gillman am Montag, 7. Januar 2019

Наиме, након службе народ се упушта у својеврсну ватрену прославу у оквиру које организују пуцање из ватреног оружја. У питању је дугогодишња традиција, која је прије осам година била у фокусу свјетских медија, након што су објављени снимци из центра Џексона на којима се види велики број мушкараца обучених у одјела који пуцају у ваздух из ловачких пушака, прослављајући Божић.

Том приликом приказани су људи који се грле и честитају једни другима празник, аутомобили “теренци” окићени српским и америчким заставама, али и велики број сачмара, пиштоља и другог ватреног оружја чији су пуцњи парали ваздух. Оваква традиција пуцања у ваздух дуго је чувана, а оружје је по правилу пуњено ћорцима и све се обавља уз дозволу и полицијску пратњу.

Gepostet von Vera Coffeen am Montag, 7. Januar 2019

Дакле, може се рећи да Срби из Џексона у Калифорнији сваке године на Божић пуне медијске наслове широм свијета. Они ни вечерас нису изневјерили очекивања, али и поред најславније традиције они поштују и чувају заиста много српских обичаја.

ИЗВОР: Српскаинфо/Блиц

MD MONTEL