Ухапшен због усташке честитке Србима за Божић

JP Putevi Brcko

Син ХДЗ-овог заступника Иван Ђакић, који је Србима Божић честитао са сликом усташе који у рукама држи одсечену главу Србина, јуче је ухапшен.

Форум младих СДП-а на Твитеру је поделио фотографију усташе који у рукама држи одсечену главу Србина уз поруку: Свим „пријатељима“ Србићима сретан Божић, коју је на свом Фејсбук профилу објавио Иван Ђакић, син саборског заступника Јосипа Ђакића.

– Ако то није говор мржње, онда не знамо шта је. Позивамо надлежне институције да реагују јер ово је још један од недопустивих чинова! – поручили су из Форума младих СДП-а.

– Објаву сам случајно поделио те је обрисао након минуте. Нисам националиста и извињавам се. Желим им срећан Божић. Стварно ми није била намера никога увредити. Имам пуно пријатеља Срба, чак и пословних партнера с којима сам у супер односу – изјавио је Иван Ђакић новинарима Индекса.

Дан након православног Божића и дан након морбидне честитке, Иван Ђакић је приведен у управу полиције у Вировитици. Над њим се врши криминалистичко истраживање, јављају медији. Индекс.хр јавља да ће полиција Ивана Ђакића пријавити за казнено дело из првог ставка 325. члана Казненог закона за јавно подстицање на мржњу према националној основи за шта је предвиђена казна и до три године затвора.

Раније претио новинару

Индекс подсећа како је у октобру прошле године новинар Иван Жада казнено пријавио Ивана Ђакића Општинском државном тужилаштву у Вировитици јер му је претио због текстова које је писао о његовом оцу. ДОРХ је због претњи накнадно подигао и оптужницу.

Његов отац саборски заступник Јосип Ђакић случај најпре није желео да коментарише, истичући како син не живи с њим те да се о свему томе пита његовог сина, али је касније осудио његово понашање.

– У поводу срамотне и увредљиве објаве слике и текста на приватном Фејсбук профилу члана ХДЗ-а и мога сина Ивана Ђакића, изјављујем да најоштрије осуђујем свако такво деловање било којег члана ХДЗ-а, па и мог сина те се испричавам и изражавам жаљење због немилог догађаја и непромишљеног поступка овог младог човека, који није одгојен да би мрзио или да би ширио говор мржње – стоји у реакцији Јосипа Ђакића посланој Хини.

Пуповац најавио пријаву

Честитку Ивана Ђакића прокоментарисао је и саборски заступник Срба Милорад Пуповац.

– Јуче су на мети били православни верници, пре тога мета су били новинари, сутра ће то бити неко други. Овакве поруке су могуће јер они који би их требали осуђивати, не осуђују. Напротив, из странака их има који овакве поруке охрабрују. Укључујући и странку с којом смо ми коалицијски партнери – рекао је Пуповац и додао да очекује да надлежне инстутиције судске власти у овом и сваком другом случају делују у складу са законом.

Пуповац је најавио да ће нека од институција српске заједнице због Ђакићеве објаве поднети казнену пријаву.

Од објава Ивана Ђакића оградио се и ХДЗ који је још јуче најоштрије осудио такав говор мржње, као и позивање на друштвену нетрпељивост, најавивши да ће против Ивана Ђакића покренути дисциплински поступак. Иван Ђакић је данас је самостално иступио из ХДЗ-а.

Извор: срби.хр

MD MONTEL