У ЗНАК ПАЖЊЕ И ПОШТОВАЊА: Трст слави православни Божић и Српску Нову годину

JP Putevi Brcko

Одлука градоначелника и општинске власти Траста да продуже Божић и новогодишње празнике у знак пажње према српској заједници која се налази у овом граду.
Уместо да се скину 7. јануара као и сваке године до сада, декорације главних градских тргова и улица у Трсту ове године ће остати до 15. јануара. Ову одлуку је донела општинска власт и градоначелник Трста, Роберто Дипиазза, у знак пажње и поштовања према Српској заједници која се налази у овом граду, а која по јулијанском календару Божић слави 7. јануара а Нову годину 14. јануара.

Ову одлуку је донела општинска власт Траста и градоначелник Роберто Дипиазза након разговора са портпаролом Српске верске заједнице, оцем Рашком Радовићем.

На ову донету одлуку отац Рашко је рекао: „Веома смо задовољни одлуком Тршћанске општинске власти, а посебно одлуком градоначелника. То показује да Трст одржава своју предивну физиономију мултирелигијског, мултиетничког и мултикултуралног града“, рекао је отац Рашко и додао: „Ми смо то радили у прошлости и то радимо данас. Мислим да многи знају добре раднике, раднике и занатлије који представљају Србе у Трсту. Сви доприносе развоју града. Ми смо солидна заједница која не ствара проблеме. Као религиозна конгрегација образујемо наше суверенисте да живе у пријатељству са својим комшијама упркос културним и верским разликама. На крају крајева, задатак нас хришц́ана је да у сваком човеку пронађемо оно што је добро. Стога се овом приликом захваљујем градоначелнику. Његов гест показује да је Трст град истинског суживота“, закључио је отац Рашко.

Први човек Трста је овом приликом објавио видео на свом профилу на Фејсбуку у ком је честитао Божић Српској православној заједници у Трсту: „Желим Срећан Божић Српској православној заједници у Трсту, и захваљујем им се јер деценијама живе и раде у Трсту доприносећи друштвеном, културном и економском расту града. Због тога одлучио сам да од ове године божиц́не и новогодишње декорације у Трсту, уместо да буду уклоњене као и увек, након католичког Богојављења, настављају да улепшавају главне градске тргове и улице и за Православни Божић који се слави 7. јануара и за Српску православну Нову годину 14. јануара. Срећан Божић и срећну Српску Нову годину желим свим Србима“, рекао је градоначелник Трста Роберто Дипиазза.

Buon Natale alla Comunità Ortodossa di Trieste

Buon #Natale alla Comunità Cristiana Ortodossa di #Trieste. Per ringraziare la sempre più numerosa comunità di fede cristiana ortodossa che da secoli vive e lavora a Trieste contribuendo alla crescita sociale, culturale ed economica della città, ho deciso che gli abeti natalizi addobbati del Comune di Trieste, invece che essere rimossi come sempre accaduto dopo l’Epifania, continuino ad abbellire Piazza Unità e le principali piazze cittadina sia per il Natale Ortodosso che si festeggia il prossimo 7 gennaio che per il Capodanno Ortodosso del 14 gennaio. Dato che l’abete è un nostro comune simbolo del Natale credo sia giusto testimoniare, anche simbolicamente mantenendo accesi per una settimana in più gli alberi, la partecipazione al Natale di questi nostri concittadini rendendo omaggio a usanze e valori culturali, religiosi e familiari che condividiamo. Buon Natale alla Comunità Ortodossa di Trieste.

Gepostet von Roberto Dipiazza am Freitag, 4. Januar 2019

Извор:tpknews.com

MD MONTEL