Председник Републике Српске Жељка Цвијановић положила венац на Споменик српским браниоцима Брчког

JP Putevi Brcko

Поводом обележавања Дана Републике Српске, у Брчком је председник Републике Српске Жељка Цвијановић положила венац на Споменик српским браниоцима Брчког.

Венце на споменик у центру града положили су и градоначелник Брчко дистрикта Синиша Милић, представници Скупштине и Владе Републике Српске као и представници Скупштине Дистрикта, те представници Борачке организације у Брчком као и представници политичких партија у Брчком.

Споменик српским браниоцима изграђен је 1997. године, чува успомену на 437 погинулих припадника Прве посавске бригаде с подручја Брчког у одбрамбено-отаџбинском рату од 1992. до 1995. године.

„Велики број присутних данас у Брчком на обележавању Дана Републике Српске говори о чврстој вези између Републике Српске и њених држављана који живе на простору Брчко дистрикта. Веома сам поносна што је наша Република Српска из дана у дан све јача и драго ми је што сви људи схватају важност јачања Републике Српске која није непријатељски настројена ни према коме. Једина сметња нам је ширење неправде и ширење лажи према Републици Српској. Негативни коментари и хистерија сваке године када обележавамо 9. јануар који долазе од стране другог ентитета је нешто на шта смо навикли. Чињенице говоре о томе да је Република Српска рођена у миру и да је у наметнутом рату она одбрањена и никако не може бити продукт рата. То је историјска чињеница и Република Српска постоји и функционише као таква не желећи никоме зло и ми се са тиме поносимо“, истакла је председник Републике Српске Жељка Цвијановић.

Извршна власт из реда српског народа у Брчком никада неће прећи преко тога да неко са стране нама оспорава припадност Републици Српској као и оно што српски народ у Брчком осећа према Републици Српској“, нагласио је, између осталог, градоначелник Брчког Синиша Милић.

„Изузетно ми је драго да се наставља традиција обележавања Дана Републике Српске овде у Брчком. Ово је једна стратешки најважнија тачка за Републику Српску и кроз ове манифестације се и потврђује једно политичко и национално јединство Срба у Републици Српској и држављана Републике Српске у Брчком“, рекао је Милић у обрћању новинарима након свечаног обележавања.

Оно што се мора нагласити то је снажан утицај и присуство Републике Српске у Брчком кроз подршку која се мери милионима марака кроз разне пројекте.

„Имајући у виду чињеницу да грађани Брчког имају могућност да се снабдевају електричном енергијом, која преко Електропривреде Републике Српске стиже у Брчко испод свих тржишних цена, говори о томе да је Република Српска увек спремна да подржи и помогне грађане Дистрикта. Данашње присуство председнице и других представника из Републике Српске говори о томе да ће досадашња позитивна политика бити настављена и даље у интересу свих грађана Брчко дистрикта“, закључио је градоначелник Милић.

MD MONTEL