ТРЕБА ЗНАТИ! У овом случају, полицајац НЕ СМЕ да вас казни!

JP Putevi Brcko

У старом Закону о безбедности у саобраћају, недовољно јасно правило о претицању на делу пута са пуном линијом довело је до много неспоразума и казни. Конкретно, било је дозвољено да претекнете споро возило на делу пута са пуном линијом, али само ако при том не пређете пуну линију, односно останете у својој траци.

У пракси ово је могло да се изведе када је у питању претицање бицикла или мопеда, али када је у питању неко иоле шире возило као што је трактор, практично нема простора да га претекнете а да не прегазите пуну линију, осим ако се трактор не склони у страну с пута.

По новом закону, дозвољено је претицање спорих возила преко пуне линије, ако то може да се изведе безбедно. Дакле, наиђете ли на бицикл, радну машину, трактор, мотокултиватор, запрежно возило и слично, по новим правилима можете да пређете преко пуне линије у суседну траку како бисте га претекли.

Што се тиче обилажења, по старом закону било је дозвољено обилажење заустављеног возила преко пуне линије, под условом да се тиме не омета нормално кретање возила која долазе из супротног смера када на путу има довољно простора да се то изведе.

Дакле, било је дозвољено да обиђете заустављено возило, али забрањено да претичете возило које се креће без обзира колико се споро креће.

Извор: Србија Данас

MD MONTEL