Преминуо глумац Миодраг Радовановић Мргуд

JP Putevi Brcko

Глумац Миодраг Радовановић (1929) преминуо је у Београду после краће, тешке болести, саопштило је Удружење драмских уметника Србије. Радовановић је био познат по надимку Мргуд, а остварио је 154 улоге у позоришту, филму и телевизијским форматима.

Публика ће Миодрага Радовановића највише памтити по улози Шицера у телевизијској серији „Салаш у малом риту“.

Био је Спиридон у „Боју на Косову“, Командант Либек у „Балкан експресу“…

Публика га памти и по улози у телевизијској серији „Вратиће се роде“.

Основну школу је завршио у Чачку, а гимназију у Краљеву.

Из Краљева, Миодраг је отишао за Београд, где је студирао славистику и агрономију. Завршио је Позоришну академију, касније преименовану у Факултет драмских уметности у Београду, у класи проф. Мате Милошевића.

Први ангажман у позоришту је добио још као студент 1952. у Југословенском драмском позоришту у Београду, где је дочекао пензију.

Са супругом Радмилом Велицки Радовановић има сина Растка (58).

Миодраг и Радмила били су у браку од 1959. године.

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић упутио je телеграм саучешћа поводом смрти Миодрага Радовановића.

„У име Министарства културе и информисања и у своје лично име изражавам дубоко саучешће породици, пријатељима и бројним поштоваоцима великог драмског уметника Миодрага Радовановића Мргуда. Миодраг Радовановић Мргуд био је од оних глумачких бардова чија су појава и нарочито беспрекорна дикција оличавали високу културу драмске игре, у споју са непосредношћу блиском широком аудиторијуму. Театар, филм и телевизија остају без Мргудовог глумачког господства. Упркос надимку Мргуд, памтићемо га по ведром и насмешеном лику који је пленио“, навео је Вукосављевић.

Извор: Танјуг

MD MONTEL