БЛИЖИ СЕ БОГОЈАВЉЕЊЕ: Битни обичаји и правила која се не прескачу никад!

JP Putevi Brcko

На дан када је, по предању, божји глас објавио да је Исус његов син – Богојављење, биће услишене све жеље. На богојављенско вече, каже предање, отварају се небеса. Треба јасно замислити жељу, па у поноћ погледати у небо и пожелети да се она оствари.

На овај начин можете дочекати један од највећих празника Српске православне цркве. Претходи му Крстовдан, први дан поста после божићних празника, а одмах за њим, 20. јануара, слави се и Свети Јован Крститељ, који је Исуса крстио у реци Јордану.

Богојављење се обележава 19. јануара и непокретан је празник односно датум се не мења.

Тога дана се, према Библији, после крштења Исуса Христа у реци Јордан, које је обавио Јован Крститељ, Свети дух у виду голуба спустио на раме Исусово и зачуо се глас Бога Оца с неба. Тако се Бог јавио у три личности: Оца, Сина и Светог Духа.

Чудотворна света вода

Та вода се узима и носи кући. Чува се као чудотворна света драгоценост јер штити од нечистих сила. Никада се не квари. Пије се током целе године ради исцељења и заштите од свих болести, очишћења од злих страсти и ради опроштаја грехова, очишћења душе и тела.

Верници се, на Богојављење, поздрављају речима „Христос се јави“ а отпоздрављају са „Ваистину се јави“.

Од пре десетак година код Срба је обновљен стари обичај да се у реку баци крст, а млади се такмиче да до њега стигну и први га ухвате.

Народна веровања

Богојављенску водицу некада су пиле труднице да би се „отвориле као небо на Богојављење,“ па да се лако породе. Та се вода сипа и у бунар како би се прочистио, а у стара времена освећена водица давала се болесницима који нису могли да оду у цркву на причест.

Обичај је био да неудате девојке ставе огледалце под јастук, ноћ пред Богојављење јер се веровало да ће сањати мушкарца за кога ће се удати.

Већина обичаја и обреда је била подстакнута жељом за здрављем, па је било уобичајено, а то може само онај ко је здрав, да се изјутра, пре изласка сунца, обави ритуално купање у реци.

 

Извор: а1инфо

MD MONTEL