ДАНАС ЈЕ КРСТОВДАН: Обичаји и правила која се не прескачу никад!

JP Putevi Brcko

Постоје многи обичаји који се поштују за Крстовдан, али оно што је обавезно је да се помолите Богу и да дан проведете у посту

Данас је велики хришћански празник Крстовдан којег обележавамо 18. јануара. Зимски Крстовдан спада у непокретне празнике и слави се дан пре Богојављења.

Срби овај велики празник славе и поштују као другу славу. Тај дан ће верници да оду у цркву, запале свећу, прекрсте се и очитају “Оче наш”. Пост је обавезан и ригорозан. Ко може, тај дан пости само на хлебу и води!

У православним храмовима на Крстовдан се освећује вода, али и на Богојављење. Крстовданска света вода пије се са поштовањем и са молитвом. Даје се деци са вером да лечи и штити.

Мајке ће на овај дан, са молитвом у срцу, деци да направе знак крста на челу од освећеног уља, а крстовданску воду ће чувати и децу умивати током целе године – по потреби.

Крстовдан је да кад треба да се опустите и припремите за Богојављење. Време је да престанете да обраћате пажњу на тривијалне мисли и говоркања. Отац Тадеј је то лепо рекао:

“Треба да се опустиш. Не узимај превише на себе бриге овог света, већ чувај свој мир и живи са Богом. Нека иде како иде.”

Извор: Стил.курир

MD MONTEL