У СУБОТУ ТРАДИЦИОНАЛНО ПЛИВАЊЕ ЗА ЧАСНИ КРСТ

JP Putevi Brcko

Традиционално пливање за Часни крст на хришћански празник Богојављење одржаће се и ове године на купалишту Фицибајер на ријеци Сави, рекао је протојереј – ставрофор Небојша Драшкић.

Организатори овогодишњег пливања за Часни крст су Црквена општина Брчко и пливачки – екстремни клуб ‘Атос’ Брчко.

„На тај дан се Господ Исус Христос крстио на ријеци Јордану, на тај дан Бог нам се открива у три лица као Света Тројица. А поред тог духовног, догађај може да има и промотивни значај, да се Брчко промовише и мислим да је ово једна манифестација која је по борју присутних, можда и најбројија“, рекао је Драшкић.

Драшкић је додао да у маратону могу учествовати и мушкарци и жене – крштени православни хришћани.

„Плива се 33 метра, то симболише Христове године. Правила су таква да онај ко три године заредом освоји часни крсти не може учествовати“, рекао је Драшкић.

Свету Архијерејску литургију служиће и ове године Његово преосвештенство Епископ зворничко – тузласни Фотије, након чега ће благословити пливаче, а затим ће литија из порте Храма Успења Пресвете Богородице у Брчком кренути према купалишту Фицибајер на Сави, гдје ће бити одржано пливање за Часни крст.

Предсједник екстремно-пливачког клуба ‘Атос’ Драшко Ђурић рекао је да се до данас пријавило 54 учесника, а да пријаве за учешће трају до 19. јануара, дакле самог дана одржавања.

Протојереј – ставрофор Небојша Драшлић упутио је позив свим грађанима Брчког, без обзира на вјеру и нацију, да дођу тај дан, а посебно они православне вјере, како би подржали пливаче, наше Витезове, како их обично називају.

MD MONTEL