Жељко Лазић први допливао до Часног крста

JP Putevi Brcko

Жељко Лазић (25) из Брчког побједник је традиционалног пливања за Часни крст које је поводом Богојављења организовано на излетишту Фицибајер у Брчком.

Први који је допливао до Часног крста, од 52 учесника, је двадесетпетогодишњи Жељко Лазић који није крио своје задовољство.

“Осјећај је феноменалан, презадовољан сам. Први пут је да сам освојик Часни крст. Прошле године ми је мало фалило, али ево, ове године сам имао ту част да будем први“, рекао је Лазић.

Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије служио је данас, на Богојављење, Свету архијерејску литургију у Храму Успења Пресвете Богородице у Брчком, након чега је одржано традиционално пливање за Часни крст на купалишту Фицибајер на ријеци Сави.

Владика Фотије је након литургије благословити пливаче, а затим је литија из порте Храма Успења Пресвете Богородице у Брчком кренула према купалишту Фицибајер на Сави, гдје се пливало за Часни крст.

Протојереј-ставрофор Небојша Драшкић рекао је да у пливању могу учествовати и мушкарци и жене – крштени православни хришћани.

„Плива се 33 метра, што симболише Христове године. Правила су таква да онај ко три године заредом освоји Часни крсти не може учествовати“, рекао је Драшкић.

Прота Драшкић каже да је Богојављење значајан хришћански празник, али и истиче да само пливање за Часни крст увијек привуче велики број људи.

„На тај дан се Господ Исус Христос крстио на ријеци Јордан, на тај дан Бог нам се открива у три лица као Света Тројица. А поред тог духовног, догађај може да има и промотивни значај, да се Брчко промовише и мислим да је ово манифестација која је по броју присутних, можда и најбројнија“, рекао је Драшкић.

Организатори овогодишњег пливања за Часни крст су Црквена општина Брчко и Пливачки клуб „Атос – Сава“ Брчко.

Извор: еБрчко

 

MD MONTEL