Сточарство у животу држи само неколико фарми

JP Putevi Brcko

Сточарством у Републици Српској све мање људи жели да се бави и ова гране пољопривреде полако замире.

„Број оних које се баве сточарством је у паду јер је ова производња најтежа и у њој сте 365 дана и 24 сата обавезни да радите. То више нико не жели радити“, рекао је за „Независне“ Владимир Усорац, предсједник Удружења пољопривредних произвођача мљекара РС, и нагласио да је сточарство производња која је и мало призната.

„Највећи проблем је што више нема ко да се бави овом производњом јер у селима нико не живи и празна су. У БиХ имате 300 села потпуно празних, а 1.486 са мање од 10 становника“, истакао је Усорац. Додао је да људи на селима једноставно нема и нагласио да гдје нема људи, тамо нема ни сточарства.

„Један од разлога што је у паду број оних које се баве сточарством је и тенденција све већег одласка људи из земље. Наши простори су погодни за сточарску производњу, али ипак њоме се нико више не жели бавити. Остало је неколико фарми које се овом производњом баве и када се оне затворе, сточарство је готово“, нагласио је Усорац.

Према његовим ријечима, мора се далеко више пажње посветити селу и младе људе стимулисати да остану на селу како би се бави пољопривредом, па између осталог, и сточарством

„Сада имамо више од 400 инжењера пољопривреде који не раде нигдје, али не желе да направе своје фарме. Њима треба створити услове да они желе да их отворе и да знају да могу радити и да ће због тог свог рада бити поштовани“, нагласио је Усорац и истакао да држава треба наћи систематска рјешења како би се села сачувала.

Мирослав Стијак, виши стручни сарадник за пољопривреду, водопривреду и шумарство општинске пољопривредне службе у општини Костајници, рекао је да се у овој општини смањује обим сточарске производње због уситњености посједа, несигурности тржишта и пораста цијена сточне хране. Како каже, у области говедарства локални произвођачи су усмјерени углавном на производњу млијека, а знатан број домаћинстава узгаја свиње и овце, али углавном за властите потребе.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС рекли су да је пољопривреда са прехрамбеном индустријом и даље један од три најважнија сектора у структури економије РС са трендом повећања укупне вриједности производње која ове године, према процјенама, износи 1,8 милијарди КМ.

„Када је у питању сточарска производња, 2018. година означена је као година без већих осцилација“, истакли су у ресорном министарству. Додали су да надлежно министарство сточарску производњу у РС помаже кроз директну подршку подстицајима за текућу производњу, као и кроз дугорочну подршку кроз капитална улагања у ову производњу.

„Само директна подршка сточарској производњи у 2018. години износила је око 38 милиона КМ“, закључили су у овом министарству.

Извор: Независне

MD MONTEL