Никола Петровић и супруга власници две нове виле вредне четири милиона евра

JP Putevi Brcko

Пишу: Драгана Пећо и Павле Петровић

По одласку са државне функције, Никола Петровић и његова супруга значајно су увећали имовину – частили су се вилама у елитним београдским насељима и купили више фирми. Једну вилу су изградили на Дедињу, а другу, која је некада припадала ДИПОС-у, купили на Кошутњаку.

Није познато колико је тачно Петровиће коштала ова имовина, али према тврдњи проценитеља луксузне виле заједно са земљиштем вреде више од 4 милиона евра. Документа показују необичан начин којим су Петровићи дошли до њих – у оба случаја, некретнине су најпре купили други људи, па их брзо препродали Петровићима. Никола Петровић је кум председника Србије Александра Вучића и бивши директор „Електромреже Србије“.

На Дедињу, најелитнијем крају у Београду, недалеко од „Куће цвећа“ и Партизановог стадиона, прошле године никла је луксузна вила од хиљаду квадрата. Испред ње сазидана је и кућица за обезбеђење.

Само 10-ак минута вожње одатле, у дипломатском насељу на Кошутњаку, налази се мања вила изграђена осамдесетих година за потребе дипломатских представника, која је донедавно била у власништву државе.

Оно што повезује ова два луксузна здања јесте да су у власништву брачног пара Петровић.

Никола Петровић, кум председника Србије Александра Вучића, изградио је вилу на Дедињу, док је његова супруга Маја Петровић купила некадашње државно здање на Кошутњаку, показују званична документа која су сакупили новинари КРИК-а.

Брачни пар их је стекао у последње две године, након што је Никола Петровић сишао са функције директора државног предузећа „Електромрежа Србије“.

Куће и парцела на којој се једна од њих налази, према проценама агенције за продају некретнина коју је ангажовао КРИК, вреде више од четири милиона евра.

Није познато колико их је брачни пар Петровић платио, јер су ти подаци скривени у документима до којих је дошао КРИК. Папири, међутим, показују да су Петровићи до некретнина дошли на необичан начин – у оба случаја, некретнине су најпре купили и кратко поседовали други људи, па их препродали Петровићима.

Наиме, Петровићев пословни партнер у бизнису са мини-хидроелектранама Драган Клисура, купио је плац на Дедињу да би га неколико месеци касније продао Петровићу. Петровић је на том земљишту недавно изградио луксузну вилу.

Када је у питању вила на Кошутњаку, породица Петровић ју је три и по године изнајмљивала од државне фирме ДИПОС. Након што је ДИПОС најавио њену продају крајем 2016, Петровић је за лист „Политика“ негирао да ће да је купи.

У јануару 2017, ову луксузну некретнину купио је Младен Вуковић, власник маркетиншке агенције „Плус медиа“, а мање од месец дана касније продао је Петровићевој супрузи.

Није познато којим новцем су Петровићи финансирали куповину и изградњу виле. Никола Петровић пријавио је Агенцији за борбу против корупције да поседује уштеђевину, али њен износ није познат. Одбио је да разговара са новинарима КРИК-а.

„Одакле вама идеја да ја имам обавезу да вама било шта говорим? (…) Значи, више ме не зовите, јер ћу вас пријавити за узнемиравање!”, рекао је Петровић у кратком телефонском разговору.

Петровић је као директор јавног предузећа за пренос електричне енергије „Електромрежа Србије“ имао месечну плату у просеку од 1.700 евра. Готово целу плату морао је да даје за изнајмљивање ДИПОС-ове виле јер је кирија била 1.600 евра месечно.

Почетком 2017. од Клисуре је за око 220.000 евра купио фирму „Еко Власина“. Посредством ње, постао је сувласник и компанија „Мини хидро инвестментс“ и „МХЕ Јабуковик“. Посао је развио и ван Србије – сувласник је и бањалучке фирме „New Resources“.

Његова супруга власница је консултантске агенције „HR Profiler“ која сарађује са државом, а њихово двоје деце похађају елитну Француску школу у Београду, у којој годишња школарина за једно дете износи око 5.000 евра.

Осим две виле, брачни пар одраније поседује и мањи стан од 31 квадрата.

Како се градила вила на Дедињу

Плац на Дедињу од око 22 ара на којем је Петровић недавно изградио луксузну вилу, био је у власништву Радета Богдановића, некадашњег фудбалера који се бави трговином некретнинама.

У септембру 2016. Богдановић је склопио предуговор о продаји плаца Драгану Клисури, Петровићевом пословном сараднику, за 775.000 евра, пише у документима чије копије поседује КРИК.

Богдановић је, како се уговором обавезао, наставио да прибавља грађевинске дозволе иако више није власник парцеле. Грађевинску дозволу је добио у мају 2017. године. Следећег месеца започета је изградња виле која је требало да кошта више од милион евра, како пише у грађевинској дозволи.

Два дана након што су радови почели, Никола Петровић преузима плац од Клисуре. Није познато колико новца је исплатио Клисури.

Новинарима КРИК-а Клисура је рекао да се не сећа износа.

„Ја сад не знам колико је то било пара, ево, да ме убијете. Колико сам оним људима тамо дао – толико сам ваљда продао и њему. Да ли ми је он одмах дао паре или није дао паре, немам појма и мислим да је то скроз небитно. Ја сам приватник, подигао сам паре од профита фирме. Могао сам да му дам то и за џабе“, каже Клисура и додаје да је све урађено легално.

„Имам порекло пара, може да се види одакле су моје паре дошле. А знам да сам рекао адвокату (који је саставио документацију о продаји земље): ’Е, шефе, немој само да ми направиш ту фаул’, јер ја знам да ви испитујете Николу, да не буде сад ту неки проблем. Ми смо ту платили порез“, додаје Клисура.

Тврди и да је земљу купио да би себи саградио вилу, али је од тога одмах одустао.

„Ја сам ту хтео да правим кућу, онда ми се није свидело брдо.“

Клисура каже да се Богдановић бавио дозволом за градњу и након што му је продао плац јер је имао највише слободног времена. Каже и да је он Богдановића упознао са Петровићем.

„Њега је сигурно Никола питао: ’Хајде, извади дозволу’. Он се бави тиме, купује плацеве, он живи ту, он не ради други посао. Он је један лик који је поштен, коме могу да дам милион евра и не треба да ми потпише – знам да ће да ми врати“, објашњава Клисура.

Петровић је званично постао инвеститор тек у августу 2018. када је, више од годину дана након што је преузео плац, грађевинску дозволу са Богдановићевог пребацио на своје име.

За овај посао ангажовао је београдског адвоката Немању Васиљевића са којим је и раније сарађивао – његова бивша канцеларија „Васиљевић-Богдановић“ му је припремила тужбу против сајта „Пешчаник“, а садашња „Васиљевић легал“ је у Агенцији за привредне регисте подносила документа за Петровићеве фирме. Клијенти „Васиљевић легал“ су и компанија Станка Суботића, али и српски огранак фирме „Ванси“, концесионара београдског аеродрома.

Богдановић је у разговору са новинарима КРИК-а изнео информације супротне онима које показују папири.

Рекао је да је грађевинску дозволу тражио да би кућу градио за себе – иако документа показују да је у то време већ започео продају плаца Клисури.

Тврдио је и да не зна да је Петровић купио његов плац и да је то сазнао од новинара КРИК-а. Он је, међутим, са Клисуром и Петровићем склопио анекс уговора о пребацивању власништва. Код нотара је, каже Богдановић, потписао документ, али Петровића тамо није срео. „У животу Петровића нисам видео.“

Петровић је пре месец дана добио и употребну дозволу за вилу која има 1.325 квадрата. Како пише у документу, вила има подрум, сутерен, приземље и први спрат.

Према процени агенције за трговину некретнинама коју је ангажовао КРИК, ова вила на тржишту вреди око 2,5 милиона евра, а парцела 1,5 милиона евра.

Куповина ДИПОС-ове виле

Када је био директор „Електромрежа Србије“ (ЕМС), Петровић се 2013. године обратио ДИПОС-у са жељом да од њих изнајми вилу у елитном насељу на Кошутњаку.

ДИПОС му је доставио понуду – вилу може да закупи од августа 2013. до краја 2022. године уз месечну ренту од 1.600 евра (сто евра мање од његове тадашње плате).

Пред крај 2016. Влада је одлучила да прода део државне имовине, стога је ДИПОС огласио продају око стотину државних некретнина – вила, станова и локала који су до тада изнајмљивани.

Петровић је тада за лист „Политика“ негирао да ће да купи вилу коју је изнајмљивао.

Једини који је послао понуду био је Младен Вуковић, држављанин Босне и Херцеговине и власник маркетиншке агенције „Плус медиа“ у Београду, посредством које је развио посао у региону. Вуковић је постао власник виле на Кошутњаку.

Само месец дана касније, у фебруару 2017, Петровићева супруга Маја купила је вилу од Вуковића, показују званична документа која је прикупио КРИК. Заједно са њом, купила је и гаражу. Колико је тачно Петровиће коштала вила није познато, пошто је у одговору новинарима КРИК-а Први основни суд у Београду те податке затамнио.

Петровићи се нису званично укњижили као власници. Скоро две године од куповине, ова луксузна некретнина се и даље води на Младена Вуковића, показују тренутни подаци катастра.

Према процени агенције за трговину некретнинама коју је ангажовао КРИК, данас ова вила са гаражом на тржишту вреди 375.000 евра – мало изнад цене по којој ју је држава продала.

Вуковић није желео да разговара са новинарима КРИК-а.

Кум

На чело ЕМС-а Петровић је дошао након избора 2012. године и доласка на власт Српске напредне странке (СНС) коју данас предводи његов кум Александар Вучић. Управљао је тим јавним предузећем до краја 2016. и кратко време био саветник директора који га је на тој позицији заменио.

Након одласка из јавног предузећа, Петровић се вратио старом бизнису.

Постао је сувласник и директор неколико компанија које се баве градњом мини-хидроелектрана и производњом струје. Држава овај бизнис помаже субвенцијама за производњу струје из обновљивих извора енергије, за шта подршку добија од Европске уније.

Грађани који живе надомак река где се граде поједине мини-хидроелектране, међутим, месецима протестују тврдећи да оне служе само интересу бахатих инвеститора, а под паролом обновљивих извора енергије. Против градње су јер сматрају да мини-хидроелектране нарушавају екосистем, доводе до појаве клизишта, урушавања путева, мењања речних токова и исушивања река.

Највише новца који је држава током 2017. године издвојила за куповину струје од приватних власника мини-хидроелектрана, отишло је управо на рачуне компанија које су повезане са Петровићем, како је раније писао ЦИНС. Ове компаније добиле су готово 2,9 милиона евра.

Супруга Николе Петровића Маја такође је покренула приватни посао, а добијала је и новац из буџета.

У априлу 2015. купила је консултантску агенцију и преименовала је у „ХР Профилер“. Агенцију је платила 15.000 евра, према уговору, а фирма се бави анализом људских ресурса других компанија, као и саветовањем појединаца.

Међу клијентима су јој и Министарство одбране и јавно предузеће „Пошта Србије“, наводи се на сајту компаније.

Петровићева супруга била је ангажована и као саветница за људске ресурсе у Министарству одбране где је, како је раније изјавила, дошла заједно са тадашњим министром одбране Александром Вучићем.

Никола Петровић широј јавности познат је управо као Вучићев кум.

„Мој однос с Вучићем је пријатељски и кумовски. Члан сам СНС, али нисам функционер странке“, рекао је Петровић у ранијем интервјуу за „Недељник“. „Веровали или не, Александра сам упознао испред зграде играјући баскет. Наравно, мислим да је убедљиво најбољи и најенергичнији премијер кога је Србија икад имала.“

Извор: Крик

MD MONTEL