У Српској троје људи преминуло од посљедица грипа

JP Putevi Brcko

Институту за јавно здравство Републике Српске данас је пријављено да су три пацијента преминула од посљедица тешке акутне респираторне инфекције, пишу Независне.

Како је саопштено из Института, Универзитетски клинички центар Републике Српске је пријавио да су преминула два пацијента која су била позитивна на вирус грипа А(Х1)пдм09.

Општа болница Невесиње пријавила је да је један пацијент преминуо од посљедица тешке акутне респираторне инфекције код којег лабораторијски није утврђен узрочник болести.

“Сва три пацијента су лица средње до старије животне доби, које су поред респираторне инфекције имала више коморбидитета хроничних незаразних болести. Ни један од преминулих пацијената није био вакцинисан против грипа”, саопштено је из Института.

Подсјећамо, у Републици Српској је до 14. јануара укупно пријављено 59 обољевања од тешке акутне респираторне инфекције. Од тестираних пацијената, седам је било позитивно на вирус А(Х1)пдм09, док је један позитиван узорак био са примарног нивоа здравствене заштите из групе обољења сличних грипу.

“Институт за јавно здравство Републике Српске свакодневно прати епидемиолошку ситуацију како у Републици Српској и региону, као и информације Европског центра за контролу болести и Свјетске здравствене организације. У току је прикупљање података из свих здравствених установа у Републици Српској за протеклу седмицу који ће јавности бити доступан сутра”, саопштено је.

ИЗВОР: Независне

MD MONTEL