Морална кафа

JP Putevi Brcko

Пише: Неда Козомара

Све ће то мила моја прекрити сњегови, рузмарин и шашави људи са својим тлапњама.

Полако се стишава јануарска мећава, тензије падају с пахуљама које хладе све чега се дотакну. Јануар се развукао као жвакаћа гума и броје се дани до плате или неке рате у банци. Људи уопште не схватају озбиљно најаве да ће кафе на тржишту  бити све мање, због поремећаја климе. Шта се ту пореметило? Зима ко некад, љето ко никад! Ипак, највише су се пореметили људи.

Јављају стручњаци да ћемо бити жељни кафенисања а и кад се догоди, шољица напитка ће коштати колико и чаша вискија.

Као по правилу сви који по цијели дан кафенишу и трачају, јер се то двоје слаже ко сенф и хреновка, редовно су шкртице тако да је сад велики проблем. Настаће „морално“ (јер се мора) соло трачање!

То већ није то. Ако, док опањкаваш Кордун и Банију, не одбијаш дим из сопствених уста на паузама у реченици да би се постигла драма па онда сркнеш мало кафе док дружина чека наставак по падежима (ко, шта, кога, чека, с ким, о чему), сва прича је лук и вода.

Можда ће неко сад помислити на алтернативу, чај, међутим то никако не може бити замјена.

Уз чај да пушиш, свеједно, он се пуши и сам без цигарете и тај чампраз диван дође као нека јалова прича. Некако није фора рећи клапи; хајдемо на чај! То могу Руси и тамо неки још али ми, без позива на кафу свако сат времена на послу, ми смо смјешни. Онда се окупи раја и Сезаме, отвори се!

Један кријући из вц-а носи у руци цигарету коју је извукао да други не би случајно посегнули за његовом кутијом. Други започиње опањкавање онога трећега који само што није стигао а четврта особа смјешка се и клима главом јер ни сама не зна за који тим игра.

Ко год дода лопту она је везни. Швалерски досије им је дебљи од Народног кухара а нема лонца који нису поклопили. Само има један мали проблем, претис шишти а може и експлодирати.

MD MONTEL