СДА руши Устав БиХ и Дејтон

JP Putevi Brcko

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је данас да је најава Странке демократске акције (СДА) да ће, преко својих представника у заједничким институцијама БиХ, покренути правну процедуру преиспитивања имена Републике Српске провокаторска и да представља рушење Устава БиХ и Дејтонског мировног споразума.

„Наводи СДА да је назив Република Српска кориштен у сврху дискриминације и искључивања друга два конститутивна народа дегутантни су и смијешни јер их као чињеницу износе управо они који 12 година неће да проведу одлуку Уставног суда БиХ о конститутивности српског народа у Федерација БиХ“, рекао је предсједник Чубриловић.

Он је нагласио да се о називима Републике Српске и Федерације БиХ одлучивало 1995. године у Дејтону и да су потписивањем Међународног мировног споразума сви пристали, како на унутрашње уређење БиХ, тако и на назив Република Српска која је као таква верификована у Уставу БиХ као саставном дијелу Дејтонског мировног споразум.

„Потезати данас у дневнополитичке сврхе питање промјене назива Република Српска значи рушење Устава БиХ, након чега више нико не би могао да предвиди развој ситуације. Српски народ изборио је право на Републику Српску и од тога никада неће одустати. Име Република Српска прихватила је Народна скупштина Републике Српске на засједању у Бијељини, 14. септембра 1992. године, а својим потписима верификовали су га актери Мировног споразума у Дејтону и нико, осим грађана Републике Српске, нема право да о томе одлучује“, рекао је предсједник Народне скупштине.

Он је додао да би евентуално стављање такве инцијативе на дневни ред Уставног суда БиХ било јасан знак да је пројекат звани Босна и Херцеговина престао да постоји, јер би тиме био срушен Устав на којем почива и више не би било заједничког суживота два равноправна ентитета.

„Због свега тога, онај ко својим иницјативама најављује рушење компромисног Устава БиХ и Дејтонског споразума, сноси директну одговорност за све могуће посљедице такве радикалне и неодговорне политике“, закључио је Чубриловић.

Извор: БН

MD MONTEL