На данашњи дан Умро српски социјалиста Васа Пелагић

JP Putevi Brcko

1899. – Умро је српски социјалиста Васа Пелагић, први поборник идеје о социјализму у Србији и на Балкану.

Идеју о социјализму у утопијској верзији прихватио је у Русији, где је боравио од 1864. до 1866 и тада је на Московском универзитету студирао медицину, историју и политичку економију. У Брчком, где је био учитељ, основао је српску читаоницу, једну од првих у Босни. Био је архимандрит и управник Српске православне богословије у Бања Луци, где су школовани свештеници и учитељи, одакле га је због слободоумних школских програма 1869. турска власт прогнала у Малу Азију.

Одатле се уз руску помоћ спасао 1871. и дошао у Србију. Учествовао је у босанско-херцеговачком устанку 1875. Рашчињен је, а због ширења социјалистичких идеја протериван је и из Србије, чак затваран у лудницу, а умро је у Пожаревачком затвору. Његове књиге, читане у свим деловима српства, штампане су још за Пелагићевог живота у око 250.000 примерака и одиграле су велику просветитељску мисију.

Дела: „Историја босанско-херцеговачке буне“, „Одговор на четири друштвена питања“, „Спас Србије и српства“, „Социјализам и основни препорођај друштва“, „Наука и радни народ“, „Благодатник“, „Преображај школе и наставе“, „Нова наука о јавној настави“, „Умовање здравог разума“, „Посланица богу“, „Колико нас кошта бог и господар“, „Руковођа за српско-босанске, херцеговачке, старосрбијанске и македонске учитеље“.

1904. – Изашао је први број „Политике“, која је, захваљујући разноврсности, одмерености, непристрасности и информативности, постала најчитанији српски дневни лист. Томе је посебно допринело гесло „Политике“ да – у конкуренцији многих листова који су нескривено навијали за режим или за поједине политичке странке – пре свега поштује чињенице и држи дистанцу према свима, настојећи да не буде предалеко од власти, али ни преблизу, гесло које је дуго важило у тој новинској кући. Лист је основао Владислав Рибникар, који је био и први уредник.

1924. – Отворене су прве зимске Олимпијске игре у француском месту Шамони (Цхамониx) на Алпима.

1978. – Умро је српски писац Скендер Куленовић, члан Српске академије наука и уметности, аутор потресне поеме „Стојанка мајка Кнежепољка“. После Другог светског рата, био је директор драме у Сарајевском позоришту и уредник београдске издавачке куће „Просвета“. Дела: роман „Понорница“, поеме „Шева“, „Збор дервиша“, драма „Свјетло на другом спрату“, комедије „Дијелидба“, „Вечера“, сонети „Оцвале примуле“.

1987. – Умро је српски сликар Предраг-Пеђа Милосављевић, члан Српске академије наука и уметности, истакнути представник интимизма у српском сликарству. Студирао је права у Суботици, а затим је био у дипломатској служби у Паризу, Мадриду, Лондону. Међународну репутацију стекао је 1937. на изложби у Паризу, где је добио „Гран при“. Написао је есеје „Између трубе и тишине“ и драму „Зопир“.

MD MONTEL