Просвјетарима и културњацима дебље коверте

JP Putevi Brcko

Плате запослених у основним и средњим школама, ђачким домовима те запослених у областима културе и високог образовања биће увећане за осам одсто, након што је Влада РС утврдила Приједлог закона о платама запослених у овим областима на јучерашњој сједници.

Влада РС је приједлоге ових закона утврдила по хитном поступку имајући у виду Меморандум о заједничким мјерама за период од 2018. до 2020. године, који је закључен између Владе РС и Савеза синдиката РС 18. децембра 2017. године.

– Овим законима предлаже се повећање платних коефицијената за све запослене распоређене на радна мјеста са високом стручном спремом у установама културе, за све наставнике, сараднике и остале запослене распоређене на радна мјеста са високом стручном спремом у високошколским установама и установама студентског стандарда те за све наставнике и остале запослене распоређене на радна мјеста са високом стручном спремом у основним и средњим школама, ђачким домовима, школама за дјецу са сметњама у развоју и умјетничким, односно музичким и балетским школама, а с циљем изједначавања плата запослених са високом стручном спремом у поменутим областима са платама запослених у другим областима јавне управе – наводи се у Владином саопштењу.

Драган Гњатић, предсједник Синдиката образовања, науке и културе у РС, каже за “Независне” да ће плате бити повећане за осам одсто те да је задовољан чињеницом што су додатна 22 милиона КМ планирана кроз буџет РС за ову годину за бруто плате запослених у области просвјете, културе и високог образовања.

– Међутим, нисмо задовољни што Синдикат образовања науке и културе РС ни на који начин није учествовао у расподјели тих средстава, што значи да нисмо говорили о коефицијентима и номиналним износима – рекао је Гњатић, који је додао да је овај закон у Народној скупштини РС на дневном реду наредне седмице, те је идеја да увећање почне што прије.

Влада РС јуче је је одобрила 1.352.500 КМ из буџета за унапређење материјалног положаја бораца са навршених 65 година живота, којима стаж осигурања са посебним стажом у двоструком трајању износи 15 или више година.

На сједници Владе РС додијељена је и концесија “Електропривреди РС” за изградњу и кориштење хидроелектрана “Фоча” и “Паунци” на ријеци Дрини. Усвојен је и план активности у припреми и спровођењу мјера заштите и спасавања од шумских и других пожара на отвореном простору у РС, као и План одбране од поплава у РС у овој години. Између осталог, Влада РС јуче је усвојила и Приједлог плана послова премјера и оснивања катастра непокретности за ову годину, те је донесено Рјешење о именовању чланова Економско-социјалног савјета РС испред Владе РС.

– За чланове Економско-социјалног савјета РС као представнике Владе РС и замјенике чланова на период од четири године именовани су Душко Милуновић, члан, и Мира Васић, замјеник члана, Зора Видовић, члан, и Вјекослав Петричевић, замјеник члана, те Петар Ђокић, члан, и Славица Богдановић, замјеник члана – саопштено је из Владе РС.

ИЗВОР: Независне

MD MONTEL