У Бијељини покренут пројекат – десет вечери посвећених свјетској музици

JP Putevi Brcko

У вријеме када се у Бијељини “ломе копља“ око жеље да се обнови позориште, када годинама нема обиљежавања новогодишњих празника на отвореном и других културних манифестација, ипак, постоје људи који покушавају свом граду пружити нешто ново. Такав је Душан Секулић, магистар хармонике, који је послије стотине концерата у Европи и у бившим југословенским републикам, одлучио да у Бијељини покрене пројекат “Упознај музику“. Организоваће десет вечери посвећених аргентинској, шпанској, руској и другој свјетској музици.

Више је разлога зашто сам покренуо пројекат „Упознај музику“, а један од њих је чињеница да 40 одстомладих људи на овим просторима не посједују пасош и нису у прилици да барем на дан пређу границе Балкана и посјете неке од културних догађаја, каже Душан Секулић.

„Пројекат има за циљ едукацију становништва кроз музику. Пласирајући музику на један популаран начин са високим нивоом културе, уз одређемне податке које ћу то вече презентовати људима…“, каже Секулић.

Овај пројекат се састоји од 10 концертних тематских вечери који ће трајати од фебруара до децембра. Прво вече посвећено је аргентинској музици.

„За ту прилику читава Кнежева сала хотела биће преуређена као улице Буенос Ајреса – калдрма, фењери, клупе… Особље ће бити обучено у традиционалну аргентинску ношњу. Свираћемо три жанра танга. Такође ћемо имати плесни танго пар који ће људе да учи неким основним корацима. То је једно пријатно вече које ће трајати сат, сат и по. То до сад нисмо имали у нашем граду“, отркрио је Секулић.

Сви концерти биће одржани у хотелу „Дрина“, осим вечери посвећене електронској музици која ће бити извођена на отвореном, негдје у центру града. Послије аргентинске музике услиједиће концерти руске, шпанске, француске, те музике Балкана. Посјетиоци ће моћи да уживају у музициали и у националним кухињама. за које ће се побринути ресторан поменутог хотела.

Секулић додаје да је поенти свега овога да сваку вече вече барем једну особу ортгн у од шунда и кича и да она оде кући и прочита нешто везано за ту земљу и њену културу.

Он је захваљујући свом маестралном умијећу постигао је свјетску славу. За пројекат „Упознај музику“ каже да је до сад највећи, најозбиљнији и најзахтјевнији. Неколико градова у Србији изразило је жељу да Секулић тај пројекат пренесе и код њих.

Извор: ртрс

MD MONTEL