„Ако Гоблини воле Ању, волим и ја Гоблине“: Ања Рупел о политици, музици, Словенији, бившој Југославији…

JP Putevi Brcko

Млади данас не осјећају потребу да буду провокативни, важна им је само добра забава и добар телефон. А политика воли људе који не мисле својом главом, воли овце

У разним претрагама за симболима и асоцијацијама на бившу Југославију неизбежно је име Ање Рупел. Бивша певачица Видеосеxа је из нехата постала не само фронтмен занимљивог бенда из Словеније и девојка која је отпевала хитове „Детективска прича (а детективи траже) и „Ко је згазио госпођу Мјесец“ већ и свејугословенски секс-симбол. Памте се и песме које је отпевала са групом Лаибацх, а онда се повукла из јавности, окренула породици, постала уредник на Радио Словенији. А 12. фебруара стиже у Коларчеву задужбину у Београду као гост на концерту Зорана Предина и Лачног Франца.

Један од слогана групе Видеосеx је био „Илузија Видеосеxа подсећа на стварност“. А на шта те данас подсећа стварност? На коју илузију? Или живимо у времену без илузија?

Живимо у илузији слободе и благостања.

У чему се разликује музика данас када си музички уредник на Радио Словенији од дана када си освојила не само Словенију него и целу Југославију као певачица Видеосеxа? Некада су урбани млади људи зазирали од фолка, а данас турбо-фолк звезде пуне хале и у Словенији?

Музика данас је одраз времена у којим живимо. Све је постало као фаст фоод и брзо покварљива роба. Нема више музичких идола чије плакате би клинци лијепили на зидове својих соба. Сада су им идоли учесници ријалити шоуова. А и фолк музика је одраз свега тога.

Снимила си песме са групом Лаибацх. Зашто је некада Словенија имала тако провокативну и занимљиву музичку сцену, а данас делује као идилична земља али нема више тако контроверзне музичке бендове као што је Лаибацх? Да ли је капитализам уништио некадашњу провокативну Словенију из социјализма?

Словенија још увијек има Лаибацх, а има и много српске фолк музике. Млади данас не осјећају потребу да буду провокативни и да протестују против нечега. Важна им је само добра забава и добар телефон. А политика воли људе који не мисле својом главом, воли овце.

Јани Новак из Лаибацха ми је прошле године у интервјуу рекао да је Југославија била сва модерна и напредна, а шта ти данас мислиш о Југославији?

Југославија је била земља у којој сам одрасла. Иако као клинци нисмо имали пуно, добро смо живјели. За разлику од осталих социјалистичких земаља, били смо модерни.

Твој стриц је познати политичар Димитрије Рупел, да ли си се с њим препирала око политике, или те није занимала тада политика? Ти ниси била баш неко ко је презирао Југославију и желео да оде из ње?

Никад се нисам бавила политиком. Очигледно сам добила само умјетничке гене. Никад нисам расправљала са стрицем о политици. Никад нисам презирала Југославију, али сам ипак поносна на своју државу Словенију.

Да ли пратиш шта се дешава у Србији?

Мало, преко телевизије и интернета.

Како си реаговала кад си чула песму српске пунк групе Гоблини „Ања, волим те“ посвећену теби?

Било ми је драго што смо са Видеосеxом оставили траг у музици и што су пјесме остале у меморији и постале део музичке историје. А ако Гоблини воле мене, ја волим Гоблине.

Извор: недељник.рс

MD MONTEL