Кад се Јункер затетура…

JP Putevi Brcko

Дуго се шушкало, сада се отворено прича – да ли је предсједник Европске комисије Жан-Клод Јункер алкохоличар? Њемачки Шпигел је његовом стању посветио обиман чланак посебно јер десничари у Јункеру виде симбол пропасти ЕУ.

Јункер, пише Шпигел, “потиче из времена када се благо гледало на то да ли су политичари болесни, жале ли се на болове или су љубитељи добре капљице. Тако су дуго времена само упућени знали колико су заиста били велики проблеми са леђима предсједника САД Џона Ф. Кенедија. А о склоности Вилија Бранта алкохолу се седамдесетих година отворено причало, а да то није изазвало јасно згражавање.

Данас се од политичара очекује транспарентност. Њихов ауторитет зависи од тога колико на телевизији изгледају свјеже и чило”, наводи Шпигел, а преноси Дојче веле.

Шпигел беспоштедне критике на рачун Жан-Клод Јункера приписује у првом реду “популистима”.

– Противници ЕУ дисквалификују шефа Комисије као симбол једне уздрмане заједнице и европске идеје која је у њиховим очима болесна. Тегобе Жан-Клод Јункера за њих нису приватна, већ – политичка ствар – наводи лист.

И ја тебе волим
– У мањим круговима” готово сваки бриселски новинар зна понеку анегдоту о томе како је Јункер тетурао или се осјећао на алкохол, “али сумње у то да ли је дорастао својој функцији се готово никада јавно не тематизују – пише њемачки магазин.

– Зато је прича о Јункеру прича о новинарству у европској пријестоници. У Бриселу се пријатељи Европе држе заједно, и то не само када их нападају здесна, популисти и националисти као што су Марин Лепен у Француској или Хајнц-Кристијан Штрахе у Бечу, већ и када се појаве оправдане критике на рачун руководећег особља – наводи Шпигел.

Лист оцјењује да се ЕУ откако је Јункер постао важан функционер заједнице битно промијенила, и да је данас са 28 земаља-чланица она за њега претежак задатак када се ради о кризном менаџменту.

Што се тиче његовог ноншалантног понашања према другим политичарима или сарадницима, тапшања по раменима, миловања по глави, пријатељског шамарања или вицкастих ријечи, то су “мушки гестови у којима нема никаквих лоших намјера; они су више знак његове све веће усамљености на челу институције са 32 000 службеника”.

Но, Јункеров портпарол, “живахан Грк који је раније био посланик Европског парламента”, готово је принуђен да редовно објављује билтен о здравственом стању свог шефа. “Ја хватам танад”, каже он Јункеру, а шеф му одговара: “И ја тебе волим.”

– Јер, Јункер има разлога да буде захвалан. У посљедње вријеме се множе инциденти који траже објашњење. На самиту ЕУ у Риги 2015. Јункер поздравља мађарског премијера као диктатора, удара шефове држава и влада по раменима, љуби их у ћелу, све као да је ријеч о конгресу совјетских комуниста. Почетком прошле године, у једном бриселском локалу, на опроштају дугогодишњег шефа радне групе ЕУ за еуро Томаса Визера, алкохол се служи обилато, Јункеру отказују ноге, његов шеф кабинета успијева да га придржи и посади на једну столицу. О сцени се неђељама шушкало у Бриселу, али је извјештај о њој на крају објавио само магазин Виртшафтсвохе – подсјећа Шпигел.

Усамљеник
Шпигел наводи и случај када је прошле године у ирском парламенту Јункер поново тетурао, то су сви виђели, а он је послије рекао да има тешкоће при ходању због ишијаса и да би чак више волио да је био пијан. У тексту даље пише да су “слике попут тих добродошле европској десници да подрива Јункеров ауторитет”.

Што се тиче питања да ли Јункер Европи тренутно “више штети него што користи”, на њега је “тешко одговорити”. Јер, “шеф Комисије је болестан човјек који се бори са недаћама старости и уз то покушава да ради свој посао.” У томе има успјеха, а некада му не иде, а има и момената који су једноставно “неприхватљиви када је ријеч о шефу најмоћније европске установе.”

– Јункер редовно пије алкохол као и милиони других људи, а да ли је алкохоличар, то морају да просуде љекари и стручњаци за болести зависности. Док је Шпигел мјесецима посматрао Јункера, пратио га на путовањима, разговарао или кратко телефонирао са њим, није било никаквих необичних појава – наводи лист.

Магазин наводи и да Јункерови савјетници понекад говоре свом шефу да је боље да не оде на неки састанак, али да он остаје “тврд”. Тако је почетком јануара “и поред повишене тјелесне температуре отишао да прими једну медијску награду”. “Када је расположен, ЕУ не може ни да замисли бољег заговорника”.

“Осјећа се”, пише Шпигел, “колико му недостаје близина грађана, а и понеког новинара”, ствари које су биле дио свакодневице у малом Луксембургу гђе је некад био премијер, “а у Бриселу га ноћу чека само апартман у једном хотелу.”

Текст се завршава сликом Јункера који понекад изађе у малу башту иза хотела и погледа да ли одатле може да се гледа у његову собу: “Као да хоће да провјери колико изоловано живи.”

Извор: српскакафе

MD MONTEL