Србија наступа у првом полуфиналу Песме Евровизије 2019!

Kolubara

У Тел Авиву је данас одржан жреб за учеснике полуфинала Песме Евровизије 2019. као и традиционална примопредаја кључева такмичења између градоначелника Лисабона и Тел Авива.

Ове године на Евросонгу учествоваће 42 земље од којих ће се њих 6 („Велика петорка“ и домаћин) директно наћи у финалу, а преосталих 36 земаља свој пут до финала мораће да пронађу кроз полуфинале (по 18 земаља у оба полуфинала). Водитељи церемоније жребања били су Луси Ајуб и Аси Азар.

Представник Србије ће наступити у првој половини првог полуфинала.

Поред представника Србије у првом полуфиналу наступаће и представници Словеније, Белорусије, Чешке Републике, Црне Горе, Кипра, Финске, Пољске, Мађарске, Естоније, Португала, Сан Марина, Исланда, Грузије, Аустралије, Белгије, Украјине и Грчке.

У другом полуфиналу наступаће представници Швајцарске, Шведске, Ирске, Аустрије, Молдавије, Летоније, Румуније, Данске, Јерменије, Албаније, Азербејџана, БЈР Македоније, Норвешке, Русије, Холандије, Хрватске, Литваније и Малте.

Коначан редослед наступања у полуфиналима одредиће продуценти такмичења, када све такмичарске песме буду биле изабране.

Што се тиче директних финалиста Шпанија, Француска и Израел гласаће у првом полуфиналу, а Немачка, Италија и Уједињено Краљевоство гласаће у другом полуфиналу.

Иначе пре самог жребања референтна група Песме Евровизије уважила је молбу Швајцарске да наступа у другом полуфиналу, због раније предвиђених обавеза у програмској шеми државне телевизије.

Из оба полуфинала, која ће се одржати 14. и 16. маја, квалификоваће се по 10 земаља, тако да ћемо 18. маја у великом финалу имати укупно 26 земаља.

Извор: европесма.орг

MD MONTEL