Стране улагаче привлаче близином аутопута: Бијељина опредијељена да развија индустријске зоне

JP Putevi Brcko

Захваљујући добром географском положају, те близини аутопутева у Хрватској и Србији, у локалној управи очекују да се на овај начин унаприједи привредни амбијент и створе услови за отварање нових радних мјеста. Изградња индустријских зона пракса је у цијелом региону и олакшава им пословање, оцјењују и привредници.

У складу с регулационом и просторним планом, за сада су у функцији четири индустријске зоне, од којих су три нове. Тренутно се воде активности стављања у функцију Индустријске зоне 2, која се налази на веома атрактивној локацији, преко пута Агротржног центра, на магистралном путу Бијељина -Брчко.

Градска управа преузела је обавезу да у овој индустријској зони изгради потребну инфраструктуру како би привредници неометано обављали своју дјелатност, објашњава начелник Одјељења за привреду Града Бијељина Дејан Савић.

– Асфалтирана је главна саобраћајница и постављена ЛЕД расвјета. Ради се на изградњи помоћних саобраћајница, доведена је електрична енергија, изграђен водовод, а свим заинтересованим привредницима и инвеститорима омогућен је прикључак на канализациону и индустријску мрежу – наглашава Савић.

Додатне олакшице

Висока фискална давања, неадекватна стимулација, неповољни кредитни услови угрожавају предузетнике, па им се морају обезбиједити додатне олакшице и стимулације.

– Индустријска зона 1 је од начина којима се предузетницима олакшава пословање. Циљ привредника и градске управе је исти, а то је просперитет овог града – каже начелник Савић.

У Индустријској зони 2, од 38 плацева, само два су непродата. Увелико се граде и постављају конструкције за производне хале, а двије фирме већ су отвориле своје погоне.

Повољна локација

Директор фирме „Катаник“ Миодраг Стајић каже да је овдје изградио пословни објекат, јер је град понудио повољне услове. Метар квадратни у индустријским зонама продаван је на лицитацији по почетној цијени од 10 до 30 КМ.

– Ниска цијена квадратног метра плаца и одгођено плаћање на 60 бескаматних рата. Они са мањим капиталом не морају издвајати средства за локацију него одмах могу градити и почети са производњом – истиче Стајић.

За Вјекослава Чутурића, власника фирме ДМВ, која се бави производњом, продајом и сервисом вага, пресуђујући фактор за куповину земљишта у овој индустријској зони била је повољна локација, приступачна комитентима. Иако каже да није било административног одуговлачења, сматра да је требало ускладити општинске и републичке прописе.

– Мада је ово индустријска зона морали смо плаћати претварање пољопривредног земљишта у грађевинско. Та средства су се могла искористити у боље сврхе. На примјер, за запошљавање једног доброг радника и исплату плате и доприноса за годину дана – каже Чутурић.

Радиће се и четврта зона

Док је Индустријска зона 2 тренутно велико градилиште, у Индустријској зони 3, од 22 грађевинске парцеле продато је 16, а већ десетак привредника обавља посао у разним дјелатностима.

У наредном периоду радиће се, најављују у локалној управи, и на изградњи индустријске зоне 4.

Извор: Српскаинфо.цом

MD MONTEL