БиХ смије истраживати Мјесец, али не смије поставити војну базу у Земљиној орбити

JP Putevi Brcko

На дневном реду данашње сједнице Савјета министара БиХ налазе се 32 тачке али једна од њих посебно привлачи пажњу, пише СрпскаИнфо.

Ријеч је о Нацрту основа за приступање Босне и Херцеговине Споразуму о начелима којима се уређује дјеловање земаља у истраживању и кориштењу свемира, укључујући и Мјесец и друга небеска тијела.

Предлагач овог документа је Министарство комуникација и транспорта БиХ, а свемиром се бавимо у тренутку када БиХ није способна ни да формира нову власт након прошлогодишњих избора.

Пракса Савјета министара БиХ је да се материјали не дају на увид прије него што буду усвојени. Међутим, поменути документ, кога колоквијално још називају Споразум о свемиру, познат је јавности. Ријеч је о једном од темеља међународног свемирског права у оквиру Уједињених нација.

Повод за његово склапање шездесетих година прошлог вијека било је развијање умјетних сателита, који су се потенцијално могли наоружати нуклеарним оружјем.

Основна начела Споразума су истраживање свемира за добробит човјечанства и у интересу свих земаља, све државе имају право на истраживање и кориштење ресурса у свемир, ниједна држава не смије укључити дио свемира у свој састав, или га војно окупирати, државе не смију поставити нуклеарно оружје или друго оружје масовног уништења у Земљину орбиту, на друга небеска тијела, или у свемир.

Такође, Мјесец и друга небеска тијела не смију се користити у војне сврхе, укључујући испитивање оружја и војне вјежбе, астронаути се сматрају посланицима и представницима човјечанства у свемиру, државе су одговорне за активности које проводе у свемиру, без обзира на то проводе ли их владине или невладине организације, државе сносе одговорност за било какву штету коју нанесу предмети које поставе у свемир, но такви предмети остају под њиховом правном надлежношћу и у њиховом власништву, а државе су дужне избјегавати контаминацију и загађивање свемира и небеских тијела.

Споразум је забранио постављање војних база и испитивање оружја у Земљиној орбити. Прве земље које су потписале Споразум биле су САД, Велика Британија и Совјетски Савез, а ступио је на снагу 1967. године. Од тада га је потписало више од 100 држава.

Извор: СрпскаИнфо

MD MONTEL