НЕВЈЕРОВАТНО: Изумљен уређај који ће вај-фај претварати у струју

JP Putevi Brcko

Научници су објавили невјероватну вијест – изумили су уређај који би нас могао ослободити мноштва пуњача и то тако што ће скупљати енергију из вај-фај сигнала, пише Science Alert.

Надаље, уређај неће само скупљати енергију, већ ће ју моћи претворити у електричну енергију с којом ће се моћи пунити батерије разних уређаја.

Ради се о тзв. ректени, тј. о исправљачкој антени (rectenna – ‘rectifying antenna’) која електромагнетнуу енергију претвара у истосмјерну електричну струју (DC). Тимови научника с MIT-ја и с Техничког универзитета у Мадриду успјели су конструирати антену на такав начин да електромагнетне таласе, попут вај-фај сигнала, хвата као таласе измјеничне струје (AC).

Њих шаље у дводимензионалан полуводич који их претвара у истосмјерну струју при чему производи око 40 микровата струје. Не чини се као пуно, али то је довољно да се освијетли ЛЕД светиљка или покрену силицијски чипови, пише Science Alert.

С обзиром на то да је ректена флексибилна, могла би се поставити на већим или мањим површинама. Тако би се примјер, могла распростријети на великој површини попут тапете на зиду или пак користити унутар малог уређаја као што су флексибилни паметни телефони. Технологија би се могла користити у медицинским усадцима или сензорима који би се могли прогутати.

Но, то није први уређај који може претворити вај-фај сигнале у електричну енергију. Идеја је ту већ неко вријеме и многи се инжењери баве с тим проблемом. Но, оно што је у овом случају иновативно јест употреба другачијег материјала за исправљач, дио који претвара AC у DC, с чиме је постигнуто значајно побољшање у развоју ове технологије. У претходним случајевима, исправљачи су били од силиција или галијевог арсенида, који су крути и скупи материјали.

У флексибилној ректени, научници су користили молибденов дисулфид (MoS2). Дебљина му је само три атома, а када је изложен одређеним хемикалијама, узрокује фазни прелаз између полуводича и металног материјала.

– Такав дизајн омогућава стварање потпуно флексибилног уређаја који је истовремено довољно брз да хвата већину сигнала које користи наша електроника; укључујући ва-фај, Блутут и многе друге – објаснио је инжењер Xu Zhang из MIT-ја.

С обзиром на то да је ова техника финансијски приступачна, могла би се користити на великим површинама. Тим научника сада ради на изградњи већих система и на побољшању дјеловања своје ректене, преноси РТЛ.

MD MONTEL