Порошенко: Људи уморни од рата, потребан мир са Русијом

JP Putevi Brcko

Порошенко је додао да ће се поново кандидовати за председника Украјине на изборима који ће бити одржани 31. марта

Председник Украјине Петро Порошенко изјавио је да је Украјини потребан мир са Русијом и да су људи уморни од рата.

„Наравно, потребан нам је мир са Русијом. Људи су уморни од рата. Руска пропаганда игра на ову болну емоцију. Тема рата и мира је једна од главних на изборима, јер народ неће само бирати председника, већ и врховног команданта“, рекао је Порошенко на форуму у Кијеву.

Кијев ће наставити да инсистира на решавању сукоба у Донбасу политичким и дипломатским средствима, али само ефикасна армија може да гарантује мир, додао је Порошенко.

„Наставићемо политику обнове територијалног интегритета Украјине политичким и дипломатским средствима, обезбеђујући јединство проукрајинске коалиције у свету и Европској унији уз помоћ инструмента санкција и механизама мисије УН на целој окупираној територији Донбаса. У нашу земљу ће сигурно доћи прави мир и само ефикасна војска може да гарантује мир“, истакао је Порошенко.

Он је додао да ће у наредних пет година приоритет власти остати модернизација војске и снабдевање савременим оружјем.

Москва је више пута изјављивала да није страна у унутрашњем украјинском сукобу и да је заинтересована да Украјина превазиђе политичку и економску кризу. Према речима руског сенатора Алексеја Пушкова „шта год да се деси у Украјини, одмах криве Русију“.

Порошенко је додао да ће се поново кандидовати за председника Украјине на изборима који ће бити одржани 31. марта.

Извор:  Спутњик

MD MONTEL