Снијег и минуси оковали Америку, у Чикагу хладније него на Антарктику

Фото: United Photography

JP Putevi Brcko

САД се смрзавају, смрзотине настају веома брзо јер су температуре на многим мјестима дебело испод нуле, преноси ЦНН.

Неки државне институције већ су затворене, а поштари неће достављати пошту у чак шест држава, док у још четири државе неће радити у појединим регијама. Отказано је на хиљаде летова, возови у многим градовима Сједињених Америчких Држава не возе.

Снажна зима погодити ће идућих дана око 212 милиона људи, готово двије трећине популације САД. Њих око 83 милиона бити ће на удару таласа зиме између сриједе и понедјељка, упозорава ЦНН.

Дошло је и до првих људских жртава. Од почетка седмице од хладноће и смрзавања умрле су три особе, а власти упорно позивају људе, посебно старе и болесне, да стоје у затвореном и не излазе на „најхладнији ваздух у генерацији“, како га зову стручњаци.

Чикаго ће сљедећих дана бити „епицентар екстремне хладноће“, каже за ЦНН метеоролог Дејв Хенен (Dave Hennen). У четвртак ујутро очекује се температура од 27 степени испод нуле. Највиша дневна температура данас послијеподне неће бити виша од 15 степени испод нуле.

Како пише ЦНН, мање је хладно на Антарктику него у Чикагу ових дана.

У уторак и сриједу отказано је више од 2.700 летова, а њих чак 1.550 требало је полетјети или слетјети с аеродрома у Чикагу.

MD MONTEL