Блокада за „Facebook“ апликације на „Apple“ уређајима

JP Putevi Brcko

Због скандала током којег је „Facebook“ америчким тинејџерима плаћао до 20 долара, како би им вршљао баш свуда по телефону, користећи се посебним апликацијама на иОС уређајима, „Apple“ је решио да трајно блокира од даље „AppStore“ дистрибуције све такве „Facebook“ апликације.

У питању су све „BЕТА“ верзије „Facebook“, „WhatsApp“ и „Messenger“ апликација, које немају коначан софтвер и служе за тестирање нових опција. Такође, блокиране су и све верзије апликација за запослене у „Facebook“ и сестринским компанијама, које су користили радници током рада на њима (тзв. радне апликације, које нису званичан „ВЕТА“ софтвер).

Користећи се могућностима ентерпрајз приступа „AppStore“-у „Facebook“ програмери су кроз „Apple“ продавницу били у могућности да инсталирају моћније верзије апликација на иОС уређаје, над којима „Apple“ није имао контролу, а по уговору две компаније тако није требало да буде. Ове апликације по правилима „Apple“ компаније користе се искључиво на уређајима запослених и „Facebook“ се с тим сложио, али то менаџмент највеће друштвене мреже није спречило да организује дистрибуцију интерних апликација преко званичног „AppStore“ за праћење корисника и прикупљање њихових података.

Блокирањем могућности дистрибуције и рада “интерних“ или радних апликација, „Apple“ штити податке корисника, који могу бити изложени злоупотребама коришћењем оваквих апликација. „Facebook“ је потврдио да су апликације, све које нису званичне верзије апликација за крајње кориснике блокиране, али је одбио да коментарише било шта у вези с овим случајем.

Рекли бисмо – браво за „Apple“!

MD MONTEL