Анђеоски гласови одзвањали храмом

Kolubara

У Храму Васкрсења Господњег у Франкфурту одржана је свечана академија поводом прославе Светог Саве, на којој су учествовали ученици Допунске школе на српском језику у Хесену.

Пред химну: Препун храм Васкрсења Господњег

Групе из Франкфурта, Офенбаха, Диценбаха, Графенбруха, Бад Филбела и Ној Изенбурга, наставника Соње Зрнић, Биљане Букинац, Татјане Милановић и Владимира Живанова. Затим, дечји хор Храма Васкрсења Господњег, Бели анђео и ученици Мале школе ћирилице при храму, коју води учитељица Сања Бојанић, као и ученици интегрисане наставе на српском језику, коју воде Мирјана Чекеревац и Катица Станимиров.

После химне Србије, програм је отворио Бранко Радовановић, генерални конзул у Франкфурту истакавши да је број ученика који похађају допунску школу у Хесену знатно повећан, али да има места за још деце која су у том узрасту.

Светосавској академији су присуствовали и породице Ђукић, Катић и Јовановић из Франкфурта:
– Наша ћерка Миа Јована Ђукић (10) је учествовала у програму. Она је рецитовала у групи наставнице Татјане Милановић. Поносни смо на нашу девојчицу што је била део овог дивног програма. Нама као родитељима била је част да присуствујемо овом дивном догађају који је веома добро организован. Миа иде редовно у школу на српском језику од почетка и наставиће јер јој се свиђа – рекла нам је Тања Ђукић.

Жељко и Слађана Катић су такође поносни на сина Леона (7) који је рецитовао у истој групи као и Миа, а тата Жељко је рекао:

– Наша породица је чврсто везана за цркву. Долазимо редовно и наравно да смо овде кад је овако величанствен празник. Лепо је видети да се оволико нашег света окупља у цркви и сваке године је све лепше и богатије. Још је мој покојни отац Љубо Катић помагао од почетка у овој цркви, а и наша деца су овде крштена.

– И наш син Мило (8) је учествовао у рециталу у групи наставнице Соње Зрнић. Он је у допунској школи у Ној Изенбургу. Добра је организација, а сва деца су била фантастична. Посебно нам се допао дечји хор Бели анђео – кажу Косана и Драган Шушак из Франкфурта.
После програма, отац Милорад Маријановић је ломио славски колач са чланицама Кола српских сестара при Храму Васкрсења Господњег и бројних малишана.

Радост и туга


ПЕВАЛЕ У ХОРУ: Магдалена и Тијана

Тијана Жарић (11) и Магдалена Маринковић (11) су после програма рекле:
– Највише су нам се допали пакетићи које смо добили од цркве. Учествовале смо у програму, али само смо певале у дечјем хору Бели анђео. Ја идем у допунску школу у Визбадену код учитеља Живанова – каже Магдалена, а Тијана додаје, помало тужно, да би и она волела да иде у нашу школу, али има много обавеза, па због тога не може.

Пакетићи од Светосаваца

Подела пакетића

За сву децу која су дошла у храм за њихов празник, поклон пакетиће припремила је група Светосавци, која је велики ослонац наше цркве у Франкфурту. Део њих, који ће ове године да крену на ходочашће на Свету Гору, прихватили су кумство за наредну прославу Светога Саве. Међу њима су се први јавили Родољуб Илић, Драгослав Томовић, ђакон Слађан Маринковић и Далибор Вујичић.

Учесници гусларске вечери

Борисав, Теодора и Слађана Деспотовић

Прослава Светог Саве је у Храму Васкрсења Господњег почела још у петак када је одржано гусларско вече. Гусларско друштво „Хајдук Вељко“ је приредило вече епске поезије Где сви ћуте, оне говоре.

После благослова оца Симона Туркића, вече је отворио Драган Јефтић, председник друштва „Хајдук Вељко“, речима поздрава и задовољства због великог одзива публике. У програму су учествовали гуслари Илија Палдрмић из Франкфурта, Данијел Гаговић из Вупертала и Грујица Трифуновић из Штутгарта, певачка група Звуци завичаја и епски песник Божидар Мићановић Пивљанин. Андрија Ловић је нагласио улогу и значај гусала у Првом светском рату.

– Ми смо из краја близу Вуковог Тршића где су гусле биле увек традиционални инструменат. Заинтересовани смо за гусларске вечери јер је то ипак наша историја, традиција с којом смо одрасли, али још смо недовољно упознати са свим што гусле могу да нам кажу. Пријатно смо изненађени да у Франкфурту постоји овакво друштво које негује нашу традицију – каже Борисав Деспотовић, који је на дошао са супругом Слађаном и ћеркицом Теодором (3).

Гусларској вечери присуствовао је, између осталих, и Митар Павић, конзул Босне и Херцеговине у Франкфурту.
Извор:vesti-online.com

MD MONTEL