Ледени талас у САД-у однио 21 живот

Фото: United Photography

JP Putevi Brcko

Више од 20 људи изгубило је живот усљед хладног времена и температуре која се спустила на минус 56 степени Целзијусових и паралисала амерички средњи запад.

Иако је најављено повећање температуре, то је мала утјеха за рањиве категорије становништва као што су бескућници и старија лица. На овако ниској температури промрзлине су могуће након само неколико минута изложености.

Према посљедњим информацијама, ледени талас однио је 21 живот у државама средњег запада, укључујући девет жртава у Чикагу.

Statis Pulakidas, љекар у болници “DŽon Stroger” у Чикагу, рекао је да су протекле седмице примили око 25 пацијената са промрзлинама и да ће се код неких морати извршити ампутација прстију на рукама и ногама.

Бескућници, старија лица и мигранти су у најгорој позицији, па су Чикаго и други градови формирали склоништа. Међутим, многи људи смјестили су се у празним зградама и кућама у којима је веома хладно. Жена стара 60 година пронађена је мртва у напуштеној кући у мјесту Лорен у Охају, а вјерује се да је умрла од хипотермије.

У домаћинствима и фирмама користе се рекордне количине природног гаса, а власти апелују на потрошаче да штеде енергију јер ће доћи до искључења струје.

У Детроиту, компанија “Џенерал моторс” суспендовала је операције у 11 фабрика у Мичигену како би се смањила потрошња гаса. Компанија “Фијат крајслер” јуче је отказала дио производње у својим фабрикама.

Снијег и лед стварају хаос на путевима, а јуче је у року од два сата регистровано 26 судара и саобраћајних несрећа у подручју источне Ајове.

Интензивна хладноћа и вјетар присилили су америчке авионске превознике да откажу више од 2.000 летова. Најгоре је погођен Чикаго са више од 700 отказаних летова.

MD MONTEL