НАТО не да радар на Копаонику

JP Putevi Brcko

Последњих дана медији у Србији и региону све чешће постављају питање зашто Војска Србије на Копаоник не враћа моћне радаре који су из базе на Панчићевом врху уклоњени одмах после НАТО бомбардовања 1999. године. Они који су рат са НАТО провели на Копаонику, а пре и током рата су радили на „спорним радарима“ истичу да су са Панчићевог врха, осим војних, уклоњени и цивилни радари који би данас много значили Цивилној контроли лета.

Био је то део Кумановског споразума, Кфор је тражио да у појасу око границе са Косовом не буде никаквих српских војних ефектива, годинама у овој зони није било ничега, сада тог „заштитног појаса“ више нема, али радари нису враћени, и неће ускоро, јер то не дозвољавају Албанци са Косова и њихов покровитељ НАТО, боје се повратка и цивилних радара који уопште не могу да утичу на војску и војну авијацију.

– Били смо прва мета НАТО томахавка, идеалан положај који Копаоник има омогућио нам је да радарима пратимо све ракете које су с носача Саратога у Јадрану полетеле ка нашој бази и да се на време склонимо. Нема дана да нас нису бомбардовали. Били смо принуђени да радаре изместимо на друге локације и да их „шетамо“ по Копаонику, много муке тада смо задали НАТО авијацији, нажалост, због радара на Копаоник је пало и пуно касетних бомби које још нису очишћене

– каже један од војника који се у јеку НАТО кампање храбро борио на Копаонику.
Пензионисани припадник Војске Србије каже да Албанци, НАТО и Кфор одлично знају шта све, без обзира на то каквом техником располажемо, можемо да видимо са Копаоника.

– Као на длану видимо цео Балкан, све од Јадранског мора до Босфора, зато ни по коју цену не довољавају да се радари врате. Вратиће их само политика, ако се претходно на највишим војним нивоима постигне неки договор. До тада, Кфор је, као и до сада, бар једном годишње, а некада и чешће, долазити на Панчићев врх да провери да радари случајно нису враћени – каже саговорник „Вести“

Гађан 16 пута

На Панчићевом врху налазио се моћни радарски систем Војске Србије који је контролисао цео Балкан. Гађан је још прве вечери НАТО-бомбардовања. Војска је једно време на Копаонику користила покретне радаре, а кад је бомбардовање постало још интензивније и порушен хотел Бачиште, и они су угашени. Иначе, тај радарски систем био је изграђен 1953. Гађан је укупно 16 пута, чак и после потписивања Кумановског споразума, са укупно 110 пројектила. Панчићев врх је због радарских и ТВ система и био непрестана мета бомбардера, па је и хотел Бачиште у непосредној близини сравњен.

Извор: vesti-online

MD MONTEL