„Удружење жена Бошњакиња“ организовало „Ћетенијаду“

JP Putevi Brcko

У оквиру својих активности његовања и очувања бошњачке културе, традиције и обичаја, чланице брчанског “Удружење жена Бошњакиња”, организовале су, трећу годину за редом, „Ћетенијаду“, односно прављење ћетеније – старинског слатког јела које се прави зими.

Предсједница удружења, Муневера Калопер, казала је да су „Ћетенијаду“ ове године организовале у дворишту Куће Бећиревића гдје им се налази радионица, те да на овај начин желе да на младе пренесу и овај старински обичај, како не би пао у заборав.

Главна за прављење ове посластице, заједно са осталим женама, била је чланица удружења Муведета Ибришимовић, која  је истакла да је то научила од своје мајке и нане.

„То је посластица од шећера и брашна. Брашно се претходно упржи у рерни, тај поступак траје мало дуже од два сата. За то вријеме се агди или шпинује шећер са водом и лимуном. Битно је на вријеме агду склонити са ватре, како би ћетенија успјела. Тај карамелизовани шећер се онда хлади у тепсији са уљем. Након што се охлади, формира се рукама у круг, који, када се охлади, ставља се у тепсију са упрженим брашном гдје се обликује рукама до краја, односно завршне форме“, појаснила је Ибришимовић.

Ово удружење из године у годину је све бројније и тренутно има ко 50 активних чланица, с тим да је број и већи јер увијек има и оних које повремено посјећују удружење, као што су и данас дошле на „Ћетенијаду“.

Извор:РадиоБрчко

MD MONTEL