Знате ли да можете наплатити штету на возилу проузроковану рупама на путу

JP Putevi Brcko

Путеви у Босни и Херцеговини неријетко су највећа опасност по аутомобиле и сигурност возача. Многи су то осјетили на свом новчанику, када су приликом удара на рупу завршили поред пута с оштећеном гумом или неким већим кваром. И многи не знају да су у таквим ситуацијама законом заштићени и да имају право на надокнаду штете.

Из Министарства унутрашњих послова Кантона Сарајево објаснили су за агенцију Патриа какве су процедуре за пријаву оштећења на возилима и јесу ли се сусретали с таквим случајевима.

„Приликом оштећења, власник моторног возила, односно возач, треба позвати полицијске службенике који ће извршити увиђај, сачинити записник или службену забиљешку“, наводи се у одговору из МУП-а КС.

Додају да полицијски службеници врше провјере и утврђују ко је одговоран за одржавање саобраћајнице, те правном и одговорном лицу уручују прекршајни налог или подносе Захтјев за покретање прекршајног поступка, надлежном суду.

„Власник моторног возила, путем свог осигурања тражи наплату штете“, кажу из МУП-а КС.

Возачи који су се сусретали са оваквим случајевима објашњавају да је важно и то да возач фотографише и оштећења и рупу из неколико углова, а врло је пожељно узети изјаве свједока ако их има.

За утврђивање штете задужени су овлаштени судски процјенитељи, а за све аутопутеве и магистралне путеве одговорне су: ЈП Аутоцесте ФБиХ, ЈП Цесте ФБиХ, ЈП Путеви Републике Српске и ЈП Аутопутеви Републике Српске.

Да возачи нису довољно информисани о могућностима да наплате штету узроковану лошим путевима говори податак који су навели из МУП-а.

„У прошлој години Управи полиције МУП-а Кантона Сарајево, од стране власника моторних возила, пријављено је 25 оштећења моторних возила, гдје су оштећења настала приликом наиласка на рупе на путу, на подручју Кантона Сарајево“, кажу из МУП-а КС.

Извор: ослободјење.ба

MD MONTEL