Хрватски патент за спас кошница – Немци већ улажу

JP Putevi Brcko

 Двојица Хрвата изумела су нови начин за сузбијање најопаснијих штеточина у кошницама, од којих угине 90 одсто пчела.

Они су из Немачке добили новчану помоћ за комерцијализацију изума.

Мед је познат као једна од највреднијих намирница у човековој исхрани, али мање је познато да чак и најеколошкији поизводи пчелињег рада укључују један битан недостатак. Гриња вароа, наиме, као најопаснија штеточина у кошницама, сузбија се у свету махом хемијским средствима, после којих у меду остаје штетан резидуум. Међутим, можда већ сутра неће бити тако захваљујући двојици иноватора с Факултета електротехнике, машиноградње и бродоградње у Сплиту.

Иван Тољ и Мате Саблић патентирали су уређај који би болести пчела варози могао да стане на крај термичким начином.

Све је почело кад је Саблић из хобија почео да се бави пчеларством. Убрзо је научио да вароа умире на температурама изнад 43 степена, која иначе не шкоди пчелама, меду и воску. Он и Тољ позабавили су се потом оним што најбоље знају, будући да се научно баве термодинамиком. Главни задатак им је био да смисле како толикој топлоти практично и равномерно да изложе читаву кошницу. И успели су, а њихов рад је на јавном такмичњу Хамбурга добио бесповратних 140.000 евра за комерцијализацију пројекта.

Пресудан је био налаз да њихов уређај „vartreata“ уништава гриње и у леглима зачепљеним воском, а не само на телу пчеле.

„Забележили смо ефикасност у рушењу варое с пчеле и у леглу на преко 91 одсто. Након тестирања нисмо имали мртвих пчела и није било топљења воска. Пчеле нису биле агресивне, а затим су и боље радиле, принос меда је повећан“, појаснили су Тољ и Саблић.

Резултати прототипа „vartreata“ привукли су и велику пажњу на светској конференцији о апикултури у Хонолулуу крајем 2016. године.

Извор: Deutche Welle

MD MONTEL