СВЕЧАНО ОТВОРЕН ЕЈОФ 2019

Kolubara

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, градоначелници Источног Сарајева Ненад Вуковић и Сарајева Абдулах Скака и предсједник Европског олимпијског комитета Јанез Коцијаничић вечерас су у Сарајеву званично отворили Европски омладински олимпијски фестивал – ЕЈОФ 2019.

Додик је у обраћању на Олимпијском стадиону „Асим Ферхатовић Хасе“ захвалио Европском олимписјском комитету на додијељеној организацији ЕЈОФ-а Источном Сарајеву и Сарајеву, али и младима који су омогућили да се олимпијска бакља врати на ове просторе и да бакља мира поново данас буде на мјесту и у граду гдје су прије неколико деценија одржане олимпијске игре.

Он је истакао како је увјерен да ће упаљена бакља значити додатну стабилизацију мира и заједница, те да ће обезбједити да гости однесу најбоље утиске.

„Дошли сте у земљу различитости, али и земљу добрих домаћина и они ће вам показати гостопримство“, рекао је Додик.

Он је у свом говору, који је био прекидан звиждуцима, али и аплаузом, подсјетио да су се људи кроз цијелу историју човјечанста борили на различите начине, раније мачем да би обезбиједили слободу и част за своје народе, али су од њих одустајали како се цивилизација развијала и прихватали се других начина борбе.

„То је данас случај када млади људи на борилиштима широм свијета под заставама својих земља боре се за част истих, на частан и достојанствен начин“, рекао је Додик.

Он је нагласио да је као функционер у Републици Српској учинио све да Олимпијски центар Јахорина добије сва неопходна средства да би се ЕЈОФ могао организаовати.

Додик је похвалио и анагажман свих ниво власти у БиХ, који су се окупили око велике идеје које је довела до овог „значајног часа“.

„Ми смо сви побиједили. Ова организација, отварање овог догађаја је побједа за све нас и за оне који нису вјеровали у ово“, рекао је Додик.

Осим Додика, церемонији отварања присуствовали су и чланови Предсједништва Жељко Комшић и Шефик Џаферовић, предсједавајући Савјета министара у техничком мандату Денис Звиздић, министар иностраних послова у техничком мандату Игор Црнадак, бројни званичници из земаља региона међу којима су премијер Сјеверне Македоније Зоран Заев.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић и Сарајева Абдулах Скака пожељели су добродошлицу учесницима у име градова домаћина.

Предсједник Европског олимпијског комитета Јанез Коцијаничић рекао је да је увјерен да ће ентузијазам младих поново освјежити олимпијски дух који је прије 35 година био присутан у Сарајеву, за вријеме Зимских олимпијских игара 1984. године.

Прије званичног отаварња ЕЈОФ-а, пред око 25.000 гледалаца уприличен је богат културно-умјетнички програм којим је представљена традиција три конститутивна народа БиХ, након чега је услиједио дефиле спортиста из 46 земаља.

ЕЈОФ је највећи спортски олимпијски фестивал за младе спортисте између 14 и 18 година, који се организује сваке двије године, у виду љетног и зимског фестивала, а домаћини овогодишње манифестације су градови Источно Сарајево и Сарајево.

Заставу на отварању фестивала носила је Есма Алић која ће се такмичити у алпском скијању, а олимпијски пламен упалила џудисткиња Лариса Церић, коју је Олимпијски комитет БиХ прогласио најбољим спортистом за прошлу годину, док је Асја Клачар положила заклетву испред спортиста БиХ.

Млади спортисти из 46 европских земаља, њих више од 1.500, такмичиће се у осам спортова – алпско скијање, биатлон, нордијско скијање, сноубординг, умјетничко клизање, брзо клизање, хокеј и карлинг.

Тим БиХ чине 29 спортиста и тренера, а такмичиће се у алпском скијању, скијашком трчању, биатлону, сноубордингу и брзом клизању.

Такмичења почињу сутра на Палама, гдје ће у спортској дворани „Пеки“ бити отворен карлинг турнир, а настављају се такмичењима на Јахорини и Бјелашници, гдје ће се одржавати алпско скијање.

Церемонија затварања ЕЈОФ-а 2019 предвиђена је у петак, 15. фебруара у Источном Сарајеву у 19.30 часова.

Извор: срна

MD MONTEL