ТЕКСТ ХРВАТСКОГ КОМЕНТАТОРА ЗАПАЛИЋЕ РЕГИОН: Звездаши, извините, немојте никад бити као ми!

JP Putevi Brcko

Познати хрватски спортски коментатор Невен Цвијановић згрожен је инцидентом који се у недељу догодио на сплитској риви, када су хрватски хилигани напали ватерполисте Црвене Звезде.

Текст који је написао за портал „Спорт клуб“ дефинитивно ће одјекнути регионом.  Преносимо вам део коментара хрватског новинара, који је без устезања изнео свој став.

Пише: Невен Цвијановић

Морам нешто о овоме рећи, па куд пукло да пукло, коме се свиђало или не свиђало. Пре свега, јако ме је срамота. Вероватно вам је познат тај осећај кад се истински срамите, као да сте управо ви једини и искључиви кривац за све. Као да сам ја био тај морон који је ударио те момке на сплитској риви, ако да је моја рука потерала тог јадно младића у море и као да сам ја лично тај кретен који је викао „четник“. И то је занимљиво, чак сам више времена провео размишљајући о том најнижем ступњу човековог претка који виче из гомиле, него о тој човеколикој хорди која туче. Мислим да се тај „јунак“ који хушка с тбоже неприметним „четник“ налази на нижој лествици развоја од оног који подиже руку на спортисте који су у посети његовом граду, који би требали из њега понети лепе успомене.

Рећи ће како је ово изолован случај у једном прилично уређеном друштву и како не може град и држава бити таоц мале групе неотесаних. Али, је ли заиста тако? Је ли заиста истина да држава и друштво са овим немају никакве везе. Ајмо једном да погледамо сами себе у лице и кажемо истину… Па није баш тако.

Можда бих отишао предалеко ако бих рекао да држава спонзорише овакве чинове, али сасвим је сигурно да мало тога ради да до њих не дође. Сами сте, господо политичари, ово све закували! Сви ваши ситнополитички говори и прозивања враћају нам се као бумеранг. Намерно нисам написао “враћају вам се” јер ви сте срећни ако статус „кво“ потраје, ви се задовољно смешкате кад прави Хрвати млате четнике. Задовољно трљате руке кад се мрзе Срби, Хрвати, Албанци, муслимани… Срећни сте кад људе туку усред бела дана на сплитској риви.

На жалост, тако је како је и ништа се, барем у ближој будућности, неће променити. Барем док још неколико генерација не одрасте, ако се и онда нешто промени. Свака част тим Сплићанима који су пружили руку том дечку који је из мора викао да је Црногорац и да није Србин. Свака част на помоћи, али трагикомична је та сцена. Велики и тешки црњак, а опет и невероватно монтипајтоновски комад. Песимиста сам, баш сам јебено незадовољан и несрећан због  чињенице да се ништа није променило и да се вероватно ништа неће променити.

На крају, драги спортисти, ватерполисти Црвене звезде, ако вам то нешто значи, ја вам се извињавам. Опростите на нашем негостопримству, опростите на нашој неукости и ускогрудности. Молим вас, немојте с ви према нама понети овако као што смо ми према вама“, поручио је признати хрватски спортски коментатор.

Подсетимо,  Ватерполисти Црвене звезде нападнути су у недељу у центру Сплита.

Четворица играча седела су на кафи око 13:40 сати на Риви, главном градском шеталишту, када им је пришла група младића и затражила од њих да скину тренерке са клупским обележјима, а потом насрнула на њих и почела да их туче.

Због овог инцидента утакмица Морнар – Црвена звезда је отказана.

Извор: правда

MD MONTEL