ПО ЗИМИ ПУШТАТЕ АУТО ДА РАДИ У ЛЕРУ КАКО БИ СЕ ЗАГРИЈАО? Нисте ни свјесни какву грешку правите!

JP Putevi Brcko

Познато је како већина аутомобила тешко подноси зимске услове вожње, а то додатно отежавају неки наши погрешни поступци.

Наиме, већина када су температуре ниске прво пусти да ауто мало ради у мјесту како би се загријао. Међутим, чини се да тај поступак ауту више штети него користи, преноси Business Insider.

Ауто тркач Stephen Ciatti објаснио је како држање мотора у празном ходу по великој хладноћи, осим што узалуд троши гориво, одузима уље неким дијеловима мотора којима је оно кључно, нарочито цилиндрима и клиповима.

Под нормалним условима, мотор ради на мјешавину ваздуха и пара горива. Кад та мјешавина уђе у цилиндар, клип га сабија при чему – врло поједностављено – долази до изгарања које онда покреће мотор.

Но кад је вани хладно, гориво ће пуно теже испаравати. Аутомобил ће то компензовати додајући више горива у ону мјешавину ваздуха и пара горива (Ciatti то назива ‘running rich’) и тада почињу проблеми.

‘Проблем је у томе што додајете више горива у комору за сагоријевање при чему нешто горива може доспјети на њезине стијенке. Гориво (бензин) је изврсно отапало које може испрати уље са стијенки коморе што може изазвати оштећења ако мотор у хладним условима ради у леру кроз дужи временски период’, објашњава Ciatti.

‘С временом недостатак уља може довести до оштећења цилиндра и клипова и то практично значи смрт мотора.’

Супротно популарном вјеровању, пуштање аута да по хладноћи ради у леру док се не загрије не продужује живот мотора. Напротив, скраћује га.

Срећом, ово се догађа само кад је гориво јако хладно. Но чим се загрије на температуру од око 4 степена Целзијуса, ауто почиње трошити нормалне количине горива.

Могли бисте због тога помислити да ће пуштање аута да ради у леру ријешити овај проблем. Али немојте бркати топао ваздух из вентилације с топлим мотором. Рад у леру је заправо узрок свих проблема.

Најбржи начин да брзо угријете мотор је да одмах започнете вожњу.

Можда сте некад чули и да уље у серво волану може бити прехладно, но Ciatti одбацује и ту тврдњу:

‘И уље ћете брже загријати ако му допустите да ради управо оно чему је намијењено. Требало би му бити довољно већ 30 секинди или једна минута. Пумпа за уље ће у почетку можда производити чудне звукове, али пуштање аута да ради у леру пет или десет минута неће учинити ништа уљу серво волана. Нећете постићи ништа уколико не мичете волан и он стоји на мјесту.’

У почетку будите њежни с папучицом гаса. Ауту је потребно око 15 минута (зависмо о усовима вожње) да постигне нормалну радну температуру. Ако силовито стишћете гас и јурите чим сте упалили ауто, стварате непотребни стрес.

Осим тога, ако јурите одмах након што сте упалили ауто, потрошит ћете и до 12 посто више горива да бисте прешли једнаку удаљеност.

Извор: Нови.ба/Јутарњи.хр/ОбјективМедиа.цом

MD MONTEL