Сплит, исписани усташки симболи и „Мрзи Србију“ на школи

JP Putevi Brcko

Зидови Основне школе „Скалице“ у Сплиту осванули су јутрос ишарани увредљивим и фашистичким графитима – „Мрзи Србију“, „За дом“ само су неки од њих, јавља „Индекс“ позивајући се на портал „Далмација данас“.

„Мрзин школу и Србе“, пише на зиду школе код улазних врата. Цела врата су ишарана црним спрејом.

На другом зиду је велико „U“ са крстом, а испод њега пише „За дом“.

Такође, црним спрејом написано је „Смрт полицији“ и „Мрзи Србију“. На једним вратима нацртан је велики кукасти крст.

Градоначелник Сплита поручио је, поводом инцидената у том граду, од напада на ватерполисте Црвене звезде до графита мржње исписаних на основној школи, да Сплит није и неће бити град који толерише говор мржње и да они који то подржавају нису Сплит.

Сплитски градоначелник Андро Крстуловић Опара је рекао да је оно што се протекла три дана догађа у Сплиту супротно духу уважавања, толеранције и гостољубивости коју Сплит живи, негује и којом се поноси. Он је додао да верује да је реч о изолованим неделима људи који наносе штету граду и Хрватској.

„Већ сам рекао, Сплит није и неће бити град који толерише говор мржње и насиље било какве врсте. Исцртавање непримерених порука и симбола на Основној школи ‘Скалице’ за сваку је осуду. Против тих страшних порука морамо се борити едукацијом и стварањем атмосфере у којима су овакве и сличне шкработине апсолутно неприхватљиве. Надам се како ће у најскоријем року правосудне и полицијске службе изоловати и казнити кривце који наносе штету нашем граду“, истакао је сплитски градоначелник и поручио им: „Ви нисте Сплит!“, преноси Хина.

Извор: Танјуг

MD MONTEL