Ubijen Edin Gačić

KOLUBARA Brčko

Edin Gačić, koji se sumnjiči za ubistvo pripadnika Federalne uprave policije Mahira Begića, te mještanina Podorašca Sauda Sultanića je ubijen danas od strane pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo u Lepenici kod Kiseljaka.

Policijski komesar MUP-a sarajevskog kantona Mevludin Halilović potvrdio je informaciju za federalne medije. Nepotvrđene informacije kažu da je Gačić ubijen nakon što je prethodno otvorio vatru na policiju, a u akciji je ranjen jedan policajac.

Gačić je sedam dana bio u bjekstvu nakon ubistva u mjestu Podorašac kod Konjica za koje je osumnjičen a u kojem je stradao Saud Sultanić. Edin Gačić je takođe osumnjičen za ubistvo policajca u Suhodolu kod Tarčina koje se dogodilo 9. februara.

Sve policijske snage bile uključene u potragu za opasnim osumnjičenim višestrukim ubicom, a za informacije o njegovom kretanju Vlada Kantona Sarajevo ponudila je nagradu od 50.000 KM.

Ko je Edin Gačić?

Gačić je tokom rata jedno vrijeme bio pripadnik pokreta ”El mudžahedin”. Nekoliko mjeseci po završetku rata u BiH ubio je saborca iz odreda Ismeta Gunića. Osuđen je na osam godina zatvora, a kada je izdržao više od dvije trećine kazne stekao je pravo na slobodne dopuste iz Kazneno-popravnog zavoda Zenica.

Nakon što je pušten na slobodan vikend, Gačić je 25. avgusta 2002. godine otišao do stana svoje majke Sifete u Zenici i u nju hladnokrvno ispalio dva hica.

Kantonalni sud ga je u februaru 2003. godine osudio na jedinstvenu kaznu od 20 godina zatvora. Ovom kaznom su Gačiću objedinjene presude zbog ranijeg ubistva saborca i ubistva majke.

On je sredinom 2017. godine odslužio ovu kaznu i izašao iz zatvora. Tada je, nakon što je prodao imovinu u rodnoj Banjaluci, kupio kuću i nastanio se u konjičkom selu Brđani jer je još kao maloljetnik bio u ratu na području Konjica.

Izvor: Mondo

MD MONTEL