БЛИЦ ВЕСТИ

JP Putevi Brcko

исоки судски и тужилачки савет БиХ данас ће, на почетку дводневне седнице, разматрати Споразум о сарадњи ентитетских врховних судова, Апелационог суда Брчко дистрикта и Суда БиХ, најављено је из ове правосудне институције. Члановима Савета ће током седнице бити представљен захтев ОЕБС-а за одобрење приступа предметима и материјалима Канцеларије дисциплинског тужиоца те Програм рада Високог судског и тужилачког савета БиХ за текућу годину. Другог дана седнице, у четвртак, 14. фебруара, биће именован судија у Суду БиХ, те судије у основним судовима у Бијељини и Бањалуци.

редлог годишњег националног програма БиХ за период 2018-2019. година, чији је предлагач Комисија за НАТО интеграциони процес БиХ, по трећи пут je скинут са дневног реда седнице Савета министара у техничком мандату, сазнаје Срна. Седница Комисије за НАТО интеграциони процес БиХ, која је била заказана за 20. децембар, није одржана због недостатка кворума након што су на састанку званичника Републике Српске, српски чланови Комисије, позвани да не учествују у њеном раду.

онд здравственог осигурања Републике Српске саопштио је да је неопходно изменити Закон о јавним набавкама БиХ како би пацијенти добили најбоље лекове и медицинска средства јер, према садашњим законским одредбама, не могу изабрати произвођача који има квалитетније производе ако се на тендеру јави неко ко је понудио нижу цену. Из Фонда здравственог осигурања подсећају да већ годинама указују на мањкавост Закона о јавним набавкама БиХ према којем је економски најповољнија понуда а не квалитет, пресудан критеријум при избору добављача.

рчанскa Скупштина на данашњем заседању требала би апсолвирати 18 тачака Дневног реда међу којима је разматрање и усвајање сета од шет Закона. Пред посланицима ће се по хитном поступку наћи измене Закона о правосудној комисији те оног о дечијој заштити. У другом читању је предвиђен Закон о адвокатској делатности, док ће у процедуру првог читања, како се очекује, ући Закон о планирању, пројектовању и развоју Дистрикта, те измене и допуне Закона о фискалним системима. Посебну пажњу би требала изазвати анализа Програма рада владе Дистрикта за ову годину.

MD MONTEL