За нову диплому, тражио секс

JP Putevi Brcko

И други месец заредом Хрватску и Босну и Херцеговину потреса афера с лажним дипломама, коју су активирали новинари портала “Журнал”, откривши како се једноставно може доћи до лажне дипломе у БиХ. Новинарка “Провјереног” Ана Малбаша одлучила је да ступи у контакт с човеком који је већ у полицијским документима наведен као посредник, али упркос томе, није се нимало притајио, већ и даље неометано ради овај посао.

Понудио је своју услугу, а у замену за диплому тражио је од ње да с њим ступи у сексуални однос.

“Сликај се на огледалу са свих страна па ћемо разговарати.”

“Можеш ти за шта год оћеш, само донеси паре. Само новце, хоћеш ли летети у свемир, хоћеш да ти средим да будеш астронаут. Зависи каква си. Ако си мачка, могу ти средит, ако ниси, ништа. Пошаљи ми своју слику на Вибер, ако ми се свидиш, решићу ти у пола цене.”

“А колико је то у пола цене?”

“Договорићемо се кад се видимо. Своју слику да те видим, сликај се на огледалу са свију страна и пошаљи и онда ћемо разговарати“, рекао је посредник у телефонском разговору с новинарком.

Према документима СИПА, људи који су евидентирани као посредници, међу којима је и саговорник новинарке, нису радили само за особе с територија те државе већ и за људе из Хрватске. Новинарка се наставила дописивати с посредником, а он је од ње тражио слику како би видио исплати ли му се трудити.

“Немам те ја шта завлачити, ја ћу своју услугу наплатити хотелом, а ти ћеш се сретно уписати у школу за полагање и бићеш ми захвална. Када резервишем хотел, јавим ти се”, рекао је у преписци новинарки која га је затим упитала може ли прво добити диплому.

“Па није диплома на грани! Прво ћу испунит своје, па ћеш ти своје”, одговорио јој је посредник.

Новинарка емисије “Провјерено” успела је доћи и до човека из Зрачне луке Дубровник, који тврди да је добро упознат са свим детаљима набавке диплома по које су, тврди он, крајем 2017. у Босни и Херцеговини куповали неки од његових колега.

“Процес је био крајње једноставан – пођеш, први пут се упишеш, други пут пођеш, однесеш паре, узмеш диплому и то је то, ти си ватрогасац. Никакво учење се није спомињало нити какви предмети, само паре и то је то”, препричава тајни извор.

Извор: биг портал

MD MONTEL