Medved Miša jasan – kraj zime, došlo proleće

KOLUBARA Brčko

U narodu se kaže da se na Sretenje sreću zima i leto. Veruje se da na ovaj dan medvedi izlaze iz zimskog brloga. Ako je ugledaju svoju senku, vraćaju se nazad, jer će zima potrajati još šest nedelja. Ako senke nema, proleće je na pragu. Narodni meteorolozi, poput medveda Miše u Beogradskom zoološkom vrtu i Medenog na Paliću kažu da više neće biti zime i da je proleće stiglo.

Veterinar Jožef Ezfeđ kaže da ima puno poverenje u Mišu. „Jeste da je on tibetanski medved, ali on je već dugo ovde i zna sve naše običaje. On je izašao, pokupio hranu i neke molekule iz vazduha“, objašnjava kroz šalu Joška.

Ne samo da je Miša izašao iz jazbine, već sve vreme gleda ka nebu, što samo može da bude dobar znak.

Tibetanski medvedi su familijarni i veoma su vezani za porodicu. Leti se povlače u planine, a zimi se spuštaju tražeći pogodno mesto da prezime.

Sa Mišom se složio i Medeni u Palićkom zoološkom vrtu, koji je rado izašao iz jazbine i u slast pojeo svoj prvi ovogodišnji obrok. Radoznalo je istraživao svoju teritoriju i zabavio se rekvizitima koji su mu na raspolaganju.

Proleće je stiglo i za medveda Medenog u Palićkom zoološkom vrtu, a i lavica Kiara je uživala u suncu

Na Paliću je zabeleženo sunčanih devet stepeni Celzijusa.

U prijatnom vremenu uživale su i ostale životnje u Zoološkom vrtu na Paliću, poput mlade lavice Kiare, nove zvezde vrta.

Izvor: RTS

MD MONTEL