Министар просвете и културе Републике Српске Наталија Тривић и директор организације „Спасимо Децу“ Андреа Жеравчић потписале су у четвртак у Бањалуци Меморандум о разумевању, који ће допринети реализацији програма припреме деце за полазак у школу и опремању кабинета у пет основних и средњих школа у Српској.

Тривићева је након потписивања рекла у Бањалуци да програм припреме деце пред полазак у први разред, којим је обухваћено око 4.500 малишана, почиње 1. марта и траје до 31. маја.

Она је навела да је, у сарадњи са организацијом „Спасимо децу“, обезбеђен потребан материјал за тај програм.

Према њеним речима, у програм ће бити укључено око 45 одсто од укупног броја деце која у септембру треба да крену у први разред, што представља повећање у односу на прошлу годину када је тај проценат био 42 одсто или претпрошле године 37 одсто.

Тривићева је истакла да од понедељка, 18. фебруара, почиње опремање пет специјализованих кабинета у основним и средњим школама у Српској у којима ће се изводити настава из такозваних „стем“ предмета.

Жеравчићева је рекла да оранизација „Спасимо децу“ у оквиру пројекта припреме деце пред полазак у први разред посебну пажњу посвећује срединама које немају установе предшколског образовања, а што се, углавном, руралне средине.

– Програмом у години пред полазак у школу дајемо прилику деци која до сада нису имала прилику да похађају неки вид предшколског образовања да буду боље припремљена за основну школу, додала је Жеравчићева.

Она је напоменула да организација „Спасимо децу“ подржава и развој компетенција наставника да на квалитетнији начин подучавају предмете који улазе у „стем“ подручје – математику и физику, те друге природне науке на савременији начин, с циљем да ученици своје знање могу применити на што конкретнији и квалитетнији начин.

– Планирамо да се почне радити у пет школа, уз подршку Развојне агенције САД. Надамо се да ћемо овим пилот-пројектом и моделирањем на који начин се може интерактивније подучавати „стем“ дисциплине, створити прилику да се то прошири и на друге школе, нагласила је Жеравчићева.

Министарство просвете и културе проводи Програм припреме пред полазак у школу од 2011. године с циљем да се предшколско васпитање и образовање учини доступним што већем броју деце предшколског узраста.

До сада је кроз овај програм прошло више од 28.000 деце, за шта је Министарство обезбедило 2,2 милиона КМ.

Овај програм је показао да подстиче квалитетан развој детета, олакшава почетак обавезног школовања и пружа родитељима подршку у њиховој родитељској улози.

У реализацији овог програма ангажују се васпитачи са евиденције Завода за запошљавање.