Истраживање Универзитета Алберте: Чаша црног вина као сат у теретани

JP Putevi Brcko

Најновије истраживање Универзитета Алберте у Канади каже да ефекат једне чаше црног вина може да се пореди с цијелим сатом вјежбања у теретани.

Ствар је у томе што ресвератрол, којег има у црном вину (има антиинфламаторно, кардиопротективно и антиканцерогено дејство, а такође снижава и ниво шећера у крви) може да оживи организам као сат физичких активности.

По ријечима руководиоца истраживања Џејсона Дајка, ово ће вам омогућити да одржите тонус мишића чак и ако не посјећујете теретану. Ресвератрол повећава број откуцаја срца и самим тим јача срце и чини скелетне мишиће јачим и издржљивијим.

“Наравно, сви ми смо више него једном чули за здраву навику пијења чаше црног вина уз ручак, али већина никада није ни размишљала шта то заправо значи”, каже се у овом истраживању.

Умјерена конзумација црног вина доноси ужитак, боље здравље и љепши изглед. Љубитељи црног вина знају да је то одличан начин за опуштање након стресног дана, но не треба ни напомињати да је умјереност кључна.

Чаша црног вина дневно вас дословно може заштитити од претилости. Међутим, запамтите да треба да пазите на количину конзумирања црног вина. Наиме, пола боце црног вина садржи око 250 калорија, а у великим количинама може нашкодити вашем здрављу.

Снижава холестерол

Прекомјеран ниво лошег (ЛДЛ) холестерола може узроковати накупљање плака у артеријама, висок крвни притисак и срчани удар. Грожђе које се користи у производњи црног вина је препуно влакана. Једно истраживање је показало да црно вино код здравих особа може смањити ниво лошег холестерола за девет одсто. Особама које су дужи низ година имале висок ниво холестерола смањио се за чак 12 одсто.

Штити срце

Осим што снижава ниво холестерола, полифеноли (антиоксиданси) у црном вину одржавају крвне жиле флексибилнима и смањују ризик од настанка крвних угрушака. Црно вино је дјелотворно готово као и аспирин. Многи људи узимају аспирин како би заштитили здравље крвожилног система и срца, али будите опрезни. Наиме, претјерано узимање аспирина може нашкодити вашем срцу, због чега је чаша црног вина сигурнија опција.

Регулише ниво шећера у крви

Кора грожђа је богат извор ресвератрола, који помаже код регулисања шећера у крви, што је нарочито важно за дијабетичаре. Истраживање је показало да особе које свакодневно уносе ресвератрол имају нижи ниво шећера у крви. Ресвератрол снижава ниво холестерола и систоличког крвног притиска. Научници вјерују да може подстаћи ослобађање инсулина и повећати осјетљивост тијела на инсулин.

Чува мозак

Ресвератрол се показао одличним код одржавања доброг памћења. Спречава стварање плака који узрокује настанак Алцхајмерове болести. Само једна чашица вина дневно одржаће у форми ваше памћење, а стручњаци препоручују и рјешавање мозгалица (судоку, игре ријечима).

Спречава настанак рака

Научници су установили да једна чаша црног вина дневно може значајно смањити ризик од настанка рака. Такође су установили да ресвератрол из црног вина може спријечити ширење ћелија рака, што је кључно за успјешно лијечење. Попијте чашу црног вина барем три до четири пута седмично.

Извор: Независне

MD MONTEL